r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek uitroepteken

Nog eens half miljard van EU voor wapens voor Oekraïne

maandag 23 januari 2023, 16:54
Europa Building illuminated with UA flag for the UA Independence Day
Bron: The Council of the European Union

BRUSSEL (ANP) - De Europese Unie maakt nog eens een half miljard euro vrij om Oekraïne van wapens te voorzien. De regering in Kiev vreest dat Rusland binnenkort een nieuwe grootscheepse aanval inzet en vraagt met klem om meer hulp.

De EU-landen hadden tot dusver ongeveer 3,1 miljard euro gereserveerd van een fonds dat lidstaten kunnen aanspreken om wapens naar Oekraïne te sturen. De buitenlandministers hebben nu afgesproken daar een zevende portie bovenop te doen, wat het bedrag op 3,6 miljard brengt, zeggen EU-bronnen. Eind vorig jaar kwamen ze al overeen 2 miljard extra in het leegrakende fonds te storten.

Sommige lidstaten vreesden dat Hongarije, dat probeert Rusland te vriend te houden en zijn steun voor het extra budget nog niet had uitgesproken, zich ertegen zou verzetten. Maar net als vorige keren deed de regering in Boedapest dat uiteindelijk niet.

De EU levert Oekraïne zelf geen wapens en andere benodigdheden voor de strijd, maar vergoedt de uitgaven van de lidstaten. Die kunnen na wapenleveringen de kosten die ze hebben gemaakt bij de zogeheten Europese Vredesfaciliteit declareren.

Terug naar boven