r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek

EU-waarnemers gaan grens Armenië en Azerbeidzjan in gaten houden

maandag 23 januari 2023, 16:24
Josep Borrell Fontelles
Bron: The Council of the European Union

BRUSSEL (ANP) - De Europese Unie stuurt waarnemers naar de Armeense grens met Azerbeidzjan. Armenië voelt zich bedreigd door het buurland, waarmee het al decennia op voet van oorlog verkeert en waarvan het de afgelopen jaren flinke klappen moest incasseren. De waarnemers komen er op verzoek van Armenië, dat tot dusver steevast op Rusland leunde voor bescherming en bemiddeling.

De civiele EU-missie gaat in elk geval de komende twee jaar in het grensgebied patrouilleren en daarover verslag uitbrengen. De missie moet ook bijdragen aan de bemiddelingspogingen van voorzitter Charles Michel1 van de raad van regeringsleiders van de EU. Die probeert al enige tijd om de strijd tussen de twee buren, die vooral draait om de enclave Nagorno-Karabach, te sussen.

EU-buitenlandchef2 Josep Borrell3 spreekt van "een nieuwe fase in de betrokkenheid van de EU bij de Zuidelijke Kaukasus". Hij verzekert dat de EU "met beide zijden nauw zal samenwerken aan het ultieme doel van een bestendige vrede in de regio".

Eind vorig jaar waren er al kortstondig enkele tientallen EU-waarnemers in Armenië gestationeerd.

Delen


 • 1. 
  Charles Michel (1975) is vanaf 1 december 2019 vaste voorzitter van de Europese Raad. Van 11 oktober 2014 tot en met 27 november 2019 was hij minister-president van België. Hij was leider van de Waalse liberalen en was eerder minister van Ontwikkelingssamenwerking (2007-2011). Charles Michel, zoon van oud-minister en oud-eurocommissaris Louis Michel, werd in 1999 op 23-jarige leeftijd Kamerlid. Hij was verder minister in de Waalse regering en burgemeester van Waver.
   
 • 2. 
  De Hoge Vertegenwoordiger (HV) geeft de Europese Unie internationaal gezien één gezicht en één stem op het terrein van het buitenlands en veiligheidsbeleid. Zo moet er meer samenhang in het externe optreden en het buitenlandse beleid van de Europese Unie komen. De HV deelt het podium met de Vaste voorzitter van de Europese Raad. Deze onderhoudt namens de EU de contacten op het niveau van staatshoofden en regeringsleiders.
   
 • 3. 
  Josep Borrell Fontelles (1947) is sinds 1 december 2019 Hoge Vertegenwoordiger voor buitenlands beleid en veiligheid en vicevoorzitter van de Europese Commissie (commissaris voor een sterker Europa in de wereld). De Spanjaard Borrell is sociaaldemocraat en was minister van Openbare Werken en Vervoer onder Felipe Gonzalez. In 2004-2007 was hij voorzitter van het Europees Parlement en in 2018 werd hij minister van Buitenlandse Zaken. Hij is opgeleid als ingenieur en econoom en was onder meer hoogleraar.
   

Terug naar boven