r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek

Europa Vandaag: Von der Leyen ontmoet Rutte en gaat daarna gaat toosten op het nieuwe jaar

dinsdag 24 januari 2023, 8:30

Europa Vandaag brengt u dagelijks op de hoogte van de activiteiten in de Europese politiek. Geselecteerd en becommentarieerd door de redactie van Europa-Nu.nl. Raadpleeg dagelijks de rubriek om op de hoogte te blijven van Europese ontwikkelingen!

Bereid je voor op de volgende Europese Top

 
Mark Rutte, on the left, and Ursula von der Leyen
Bron: European Commission

Minister-president Mark Rutte is vandaag in Brussel en heeft hier een afspraak met voorzitter van de Europese Commissie Ursula von der Leyen en Alexander De Croo, premier van België, ter voorbereiding op de extra ingelaste Europese Raad van 9 en 10 februari. Deze extra top is op mede initiatief van Nederland georganiseerd om de groeiende migratieproblemen in de EU te bespreken.

Op deze ingelaste tweedaagse top moet in elk geval vooruitgang worden geboekt op de drie punten waar de EU de migratieproblemen kan verlichten, zo stelde Rutte in december afgelopen jaar. Dit zijn volgens hem het terugsturen van illegale migranten, het blokkeren van de migratieroute via de Westelijke Balkan en het reanimeren van de afspraak dat nieuwkomers worden opgevangen in het EU-land waar ze binnenkomen. Of deze drie punten ook daadwerkelijk op de agenda komen wordt vandaag vast besproken...

Na deze ontmoeting gaat Von der Leyen door naar de nieuwjaarsreceptie van het Belgisch Koningshuis. Hier zullen ook een aantal van haar collega's uit de Commissie aanwezig zijn om te toosten op het nieuwe jaar. Zo staan ook Margrethe Vestager, Margaritis Schinas, Johannes Hahn, Dubravka Šuica, Nicolas Schmit, Janusz Wojciechowski, Kadri Simson en Virginijus Sinkevičius op de gastenlijst.

 

Red de bijen en de boeren!

 
Bijen
Bron: © European Union, ????

Naar aanleiding van een succesvol Europees burgerinitiatief (EBI) “Red de bijen en de boeren! Naar een bijvriendelijke landbouw voor een gezond milieu”, organiseren de EP-commissies milieu (ENVI) en landbouw (AGRI) een openbare hoorzitting met de initiatiefnemers. Het zal hierbij onder andere gaan over voorstellen om synthetische bestrijdingsmiddelen tegen 2035 uit te faseren, de biodiversiteit te herstellen en boeren te ondersteunen bij deze transitie. Na deze hoorzitting heeft de Europese Commissie tot 7 april de tijd om haar officiële antwoord te formuleren, waarin zij uiteenzet welke maatregelen zij wil nemen.

Sinds 1 april 2012 kunnen de inwoners van de Europese Unie verzoeken doen aan de Europese Commissie om een bepaald onderwerp op de agenda te zetten. “Red de bijen en de boeren! Naar een bijvriendelijke landbouw voor een gezond milieu” is het zevende succesvolle Europees burgerinitiatief. Het initiatief kreeg steunbetuigingen van 1.054.973 EU-burgers, en in elf landen werd het vereiste minimumaantal bereikt.


Meer transparantie bij politieke advertenties

 
Rood potlood met stembiljet
Bron: Flickr: Ton Zijlstra

Europarlementariërs uit de EP-commissie interne markt (IMCO) stemmen vandaag over een wetsvoorstel om de regels voor het aanbieden van betaalde politieke reclames te versterken en te moderniseren. Het voorstel zou ertoe moeten leiden dat politieke advertenties, online en offline, duidelijk herkenbaar zijn en dat informatie beschikbaar is over de sponsor, de advertentiekosten, de doelgroep en de verkiezingen waaraan de advertentie is gekoppeld.

In het ontwerpvoorstel zijn ook aanvullende regels opgenomen voor periodes voorafgaand aan verkiezingen en referenda. Er is wel enige haast bij het voorstel geboden. Het streven is namelijk om het voorstel in april in werking te laten treden, een jaar vóór de Europese verkiezingen van 2024.


En verder...

...Is Frans Timmermans vandaag nog in Brazilië, alvorens hij zijn Latijns-Amerikaanse trip vervolgt en naar Colombia vertrekt. Het bezoek van Timmermans is ter voorbereiding op de VN-klimaattop die van 30 november tot 12 december 2023 plaatsvindt in Dubai (COP28).

...Ook Charles Michel is in Latijns-Amerika, hij is vandaag in Argentinië. Michel spreekt hier bij de CELAC Summit over de betrekkingen met de EU.


Europa in een oogopslag

 

Datum & tijd

Organisatie

Agenda

24 januari 2023

 

Europese Commissie

Ursula von der Leyen ontmoet Mark Rutte en Alexander de Croo

24 januari 2023

Europees Parlement (Commissies ENVI en AGRI)

EBI “Red de bijen en de boeren! Naar een bijvriendelijke landbouw voor een gezond milieu”

24 januari 2023

Europees Parlement (Commissie IMCO)

Stemming over wetsvoorstel regels politieke advertenties

23-30 januari 2023

Europese Commissie (Frans Timmermans)

Bezoek aan Brazilië

24 januari 2023

Europese Raad (Charles Michel)

Bezoek aan CELAC Summit in Argentinië

Delen

Terug naar boven