BRUSSEL (ANP) - De Europese Commissie1 buigt zich over de vraag of de soepeler mestregels voor Nederlandse boeren voorlopig weer geldig zijn zodra Nederland aan de voorwaarden daarvoor voldoet. Tot die tijd zijn ze in ieder geval niet van kracht, en kunnen boeren in de rechtszaal dus aan de strengere algemene mestregels worden gehouden, zeggen EU-bronnen.
Het ministerie van Landbouw gaat er juist vanuit dat de uitzonderingspositie voor Nederland nog wel van kracht is. Zeker nu alsnog vaart wordt gezet achter de beloofde maatregelen. "Wij hebben niet gehoord dat die is ingetrokken", laat een woordvoerder weten.
Landbouwminister Piet Adema2 kondigde vrijdagmiddag aan dat Nederland zich per 1 maart alsnog gaat houden aan de voor 1 januari met de Europese Commissie afgesproken voorwaarden. Adema wilde aanvankelijk een jaar de tijd nemen om de afspraken, met onder meer strengere regels voor bufferstroken langs bemest boerenland, in te voeren. Maar onder druk van de Commissie komt hij daarvan terug.
De Commissie maakte vorig jaar duidelijk dat zij de uitzonderingspositie voor Nederlandse boeren, de zogeheten derogatie, niet meer wilde verlengen. Nederland kreeg wel tot 2026 de tijd om zich daarop in te stellen. Mits het aan voorwaarden zou voldoen. Omdat dat niet is gebeurd, is de derogatie vanaf 1 januari niet meer van kracht. Het is volgens ingewijden in Brussel nog onduidelijk of dat per 1 maart wel weer zo is of dat dat bijvoorbeeld een nieuw besluit van het dagelijks bestuur van de EU vergt.
De Commissie "heeft de nieuwsberichten opgemerkt" over de aankondigingen van Adema en "volgt de ontwikkelingen op de voet", zegt een woordvoerder.
Verwant nieuws
Meer over ...
Delen
- 1.Deze instelling van de Europese Unie kan worden beschouwd als het 'dagelijks bestuur' van de EU. De leden van de Europese Commissie worden 'Eurocommissarissen' genoemd. Elke Eurocommissaris is verantwoordelijk voor één of meerdere beleidsgebieden. Momenteel zijn er 26 Eurocommissarissen. In principe is er voor iedere lidstaat één. Samen vormen zij het college van Eurocommissarissen. De Eurocommissarissen moeten het belang van de Europese Unie als geheel behartigen, niet dat van hun eigen land.
- 2.Piet Adema (1964) is sinds 3 oktober 2022 minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit in het kabinet-Rutte IV. Hij was in 2013-2021 voorzitter van de ChristenUnie en eerder, in 2007-2011, lid van Gedeputeerde van Staten van Fryslân. Daarna was hij onder meer waarnemend burgemeester van Achtkarspelen, van Tynaarlo en van Borger-Odoorn. Adema was eerder werkzaam in het bedrijfsleven, onder meer als lichtadviseur en commercieel manager. Hij was laatstelijk onder meer voorzitter Schoonmakend Nederland.