r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek uitroepteken

Europa Vandaag: Zet het Europees Parlement Marokko op de strafbank?; Leijtens spreekt met zijn baas; TikTok voelt de tijd dringen

donderdag 19 januari 2023, 8:30

Europa Vandaag brengt u dagelijks op de hoogte van de activiteiten in de Europese politiek. Geselecteerd en becommentarieerd door de redactie van Europa-Nu.nl. Raadpleeg dagelijks de rubriek om op de hoogte te blijven van Europese ontwikkelingen!

 
Europees Parlement
Bron: Wikicommons/David Iliff

Parlement wil Marokko op de strafbank zetten

Op de laatste dag van de plenaire week gaat het Europees Parlement in debat over het Global Gateway initiatief van de Europese Commissie. Met dit plan wil de Commissie investeren in infrastructurele projecten in Azië en Afrika. Wat de Commissie ook wil, is het beteugelen van de invloed van China in ontwikkelingslanden.

Naar eigen zeggen moet Global Gateway het democratische antwoord worden op het Chinese Belt and Road plan. Deze nieuwe Chinese zijderoute kende vorig jaar al een kleine 150 deelnemende landen en is een van de grootste infrastructurele projecten ooit. Kortom, wil de EU opboksen tegen China, dan is haast geboden.

Verder stemmen de Europarlementariërs over de houding die de EU dient in te nemen ten opzichte van mensenrechtenschendingen in Oekraïne, Iran, Brazilië en Marokko. Dat laatste land ligt gevoelig, aangezien door omkoopschandaal Qatargate bleek dat het Noord-Afrikaanse land jarenlang succesvol lobbyde in Brussel om misstanden door de vingers te zien. Desalniettemin beloofde Thijs Reuten (PvdA) dat Marokko vandaag een historische reprimande kan verwachten.


Frontex
Bron: Europese unie, 2015

Lukt het Leijtens om de scherven op te vegen?

Nederlander Hans Leijtens werd eind vorig jaar benoemd tot directeur van het Europese grenswachtagentschap Frontex. De oud-Marechausseecommandant volgde daarmee de omstreden Fabrice Leggeri op, die van zijn stoel werd gewipt na een kiezelhard rapport van de Europese fraudebestrijdingdienst.

Vandaag heeft Leijtens een gesprek met Eurocommissaris Ylva Johansson, die de Europese grensbewaking onder haar hoede heeft. De twee zullen ongetwijfeld bespreken hoe Leijtens het imago van Frontex weer kan oppoetsen.

Zo kan het grenswachtagentschap op weinig geduld meer rekenen vanuit het Europees Parlement, nadat uit onderzoek bleek dat er sprake was van wangedrag tegen personeel en dat de dienst het toeliet dat landen als Griekenland migranten op illegale wijze wegstuurden. In oktober keurde het Parlement de begroting van Frontex als symbolische blijk van wantrouwen af.

Van Leijtens wordt in ieder geval veel verwacht. Europarlementariër Tineke Strik (GroenLinks) zei dat de nieuwe Frontex-baas had toegezegd transparant te werk te gaan en hard op te treden tegen lidstaten die mensenrechtenregels aan hun laars lappen.


 
Shou Zi Chew
Bron: European Commission

Tik...tok...tik...tok...tik...tok

Shou Zi Chew, de CEO van TikTok, lijkt bezig met een Eurocommissarissenbingo in Brussel. Vorige week sprak hij op één dag met maar liefst vier Commissieleden, vandaag houdt hij het er bij een. Waarom? De tijd dringt voor de techgigant, na aanhoudende kritiek op het privacybeleid voor gebruikers.

De Chinese zakenman heeft vandaag een videoconferentie met Thierry Breton, Eurocommissaris voor de Interne Markt. Breton liet eerder al optekenen dat hij Chew eraan zou herinneren de integriteit van de Europese regelgeving te respecteren. De verplichting die techbedrijven hebben om transparant te zijn over hun algoritme is een van de stokpaardjes van de Franse Eurocommissaris.

Voor Chew is het belangrijk dat zijn charmeoffensief in Brussel aanslaat. TikTok ligt steeds meer onder vuur vanwege een gebrekkig privacybeleid, problemen met cyberveiligheid en de overvloed van desinformatie die wordt verspreid op het medium. De CEO zal Breton vandaag moeten overtuigen van zijn goede intenties. Binnen twee jaar worden voor grote techbedrijven nieuwe EU-regels over de controle van illegale inhoud op het internet van kracht.


En verder...

Bezoekt Frans Timmermans de Brussels Motor Show. Op het eerste oog niet een plek waar je de Green Dealchef van de Europese Commissie zou verwachten, maar er zullen voldoende elektrische bolides en tweewielers voorbij rollen.

Buigt de commissie Buitenlandse Zaken van de Tweede Kamer zich alvast over de agenda voor de Raad Buitenlandse Zaken van komende week. De leden gaan ook in debat over een militair partnerschap van de EU met Niger.

 

Europa in een oogopslag

 

Datum & tijd

Organisatie

Agenda

19 januari

Europees Parlement

Plenaire vergadering

19 januari

Europese Commissie (Johansson)

Gesprek met Leijtens

19 januari

Europese Commissie (Breton)

Gesprek met Shou Zi Chew

19 januari

Europese Commissie (Timmermans)

Bezoekt Motor Show

19 januari

Tweede Kamer (commissie Buitenlandse Zaken)

Commissiedebat

Terug naar boven