r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek

Sociaaldemocraat volgt Qatargate-verdachte op in EU-parlement

woensdag 18 januari 2023, 13:17
Ursula von der Leyen
Bron: European Commission

STRAATSBURG (ANP) - Het Europees Parlement1 heeft toch weer een sociaaldemocraat gekozen als opvolger van de afgezette ondervoorzitter2 Eva Kaili3. Sommige Europarlementariërs sputterden tegen omdat tot dusver vooral de sociaaldemocraten kampen met het omkoopschandaal Qatargate, maar de Luxemburger Marc Angel4 kreeg uiteindelijk toch een royale meerderheid van de stemmen.

De sociaaldemocratische S&D had Angel naar voren geschoven om Kaili te vervangen als een van de veertien ondervoorzitters die het parlement telt. Zij nemen soms waar voor voorzitter Roberta Metsola5 en kunnen invloed uitoefenen doordat ze samen met haar beslissen over tal van praktische aspecten van het parlementaire werk. Deze posten zijn in 2019 door de drie grote middenpartijen verdeeld. S&D meent daarom recht te hebben op de functie.

Maar dat ging onder meer een aantal christendemocratische Europarlementariërs te snel, zeggen ingewijden. Dat ze Angel uiteindelijk toch steunden, zou zijn ingegeven doordat er geen aanvaardbare tegenkandidaat was. Angel kreeg aanvankelijk niet genoeg stemmen, maar haalde het in een tweede stemronde alsnog.

De Griekse Kaili werd in december afgezet omdat ze was opgepakt wegens het aannemen van smeergeld van vermoedelijk Qatar en/of Marokko, In ruil zou ze hun belangen in het parlement hebben behartigd.

Delen


 • 1. 
  Het Europees Parlement (EP) vertegenwoordigt ruim 450 miljoen Europeanen en bestaat momenteel uit 705 afgevaardigden (inclusief voorzitter). Nederland heeft 29 zetels in het Europees Parlement. Het Europees Parlement wordt geacht een stem te geven aan de volkeren van de 27 landen die aan de Unie deelnemen, en vooral te letten op het belang van de Unie in zijn geheel.
   
 • 2. 
  BRUSSEL (ANP/Belga/AFP) - Een van de vicevoorzitters van het Europees Parlement is opgepakt wegens een onderzoek naar pogingen van Qatar om invloed te kopen in het parlement. Het gaat om de Griekse sociaaldemocrate Eva Kaili, bevestigt het Belgische Openbaar Ministerie. Haar partij heeft haar meteen geroyeerd.
   
 • 3. 
  Eva Kaili () is sinds 1 juli 2014 lid van het Europees Parlement. Kaili maakt namens "Independent" deel uit van de Niet-ingeschrevenen en komt uit Griekenland.
   
 • 4. 
  Marc Angel () is sinds 10 december 2019 lid van het Europees Parlement. Angel maakt namens de "Parti ouvrier socialiste luxembourgeois" deel uit van de Fractie Progressieve Alliantie van Socialisten en Democraten en komt uit Luxemburg.
   
 • 5. 
  Roberta Metsola (1979) is sinds 18 januari 2022 voorzitter van het Europees Parlement. Zij is een Maltese christendemocrate, die sinds april 2013 lid van het Europees Parlement is. Sinds november 2020 was zij vicevoorzitter van het parlement. Mevrouw Metsola is advocaat en was internationaal secretaris van de Nationale Partij en medewerker van Hoge Vertegenwoordiger Catharine Ashton.
   

Terug naar boven