r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek

EU-kopstuk Michel spreekt zich uit voor sturen tanks naar Oekraïne

woensdag 18 januari 2023, 10:01
Twee Europese tanks rijden op een bospad

STRAATSBURG (ANP) - EU1-kopstuk Charles Michel2 heeft zich uitgesproken voor het sturen van tanks naar Oekraïne. "Het moment daarvoor is aangebroken", vindt de voorzitter van de raad van regeringsleiders en staatshoofden van de Europese Unie.

Oekraïne vraagt al geruime tijd met klem om moderne gevechtstanks. Daarmee hoopt het land de kansen aan het front tegen de Russische invasietroepen definitief te keren en hen komend voorjaar te verjagen uit bezet gebied. Duitsland, dat moet instemmen met het leveren van de begeerde Leopard-tanks omdat die van Duitse makelij zijn, aarzelde lang. Maar Berlijn lijkt onder de grote druk van bondgenoten te zwichten.

Oekraïne "heeft dringend meer wapentuig nodig en ik ben persoonlijk voor het leveren van tanks aan Oekraïne", zei Michel in het Europees Parlement3. "Wij, de EU, zullen hen blijven steunen zolang het nodig is."

Delen


 • 1. 
  De Europese Unie (EU) is het belangrijkste samenwerkingsverband in Europa. De deelnemende landen hebben voor deze Unie een aantal organisaties opgericht waaraan zij een deel van hun eigen bevoegdheden hebben overgedragen. Dit zijn onder meer het Europees Parlement, de Europese Commissie, de Raad en het Europese Hof van Justitie.
   
 • 2. 
  Charles Michel (1975) is vanaf 1 december 2019 vaste voorzitter van de Europese Raad. Van 11 oktober 2014 tot en met 27 november 2019 was hij minister-president van België. Hij was leider van de Waalse liberalen en was eerder minister van Ontwikkelingssamenwerking (2007-2011). Charles Michel, zoon van oud-minister en oud-eurocommissaris Louis Michel, werd in 1999 op 23-jarige leeftijd Kamerlid. Hij was verder minister in de Waalse regering en burgemeester van Waver.
   
 • 3. 
  Het Europees Parlement (EP) vertegenwoordigt ruim 450 miljoen Europeanen en bestaat momenteel uit 705 afgevaardigden (inclusief voorzitter). Nederland heeft 29 zetels in het Europees Parlement. Het Europees Parlement wordt geacht een stem te geven aan de volkeren van de 27 landen die aan de Unie deelnemen, en vooral te letten op het belang van de Unie in zijn geheel.
   

Terug naar boven