BRUSSEL (ANP) - Er komt voor het eerst een strategische voorraad in de Europese Unie1 van vaccins, tegengif, medische hulpmiddelen en apparatuur om te gebruiken in geval van een chemische, biologische of radiologische aanval of kernramp. De Europese Commissie2 stuurt 242 miljoen euro naar Finland om de voorraad aan te leggen als respons op zogeheten CBRN-gebeurtenissen of als voorbereiding op risicovolle situaties.
Het geld zal ook worden gebruikt om personeel op te leiden. Het doel daarvan is om te zorgen dat responsteams interoperabel zijn in heel Europa en overal op het continent kunnen worden ingezet.
De EU is bezig met het aanleggen van allerlei voorraden die kunnen worden aangesproken als zich noodsituaties op het gebied van de volksgezondheid voordoen. Zo zijn er in verschillende landen opslagplaatsen voor bijvoorbeeld beschermende kleding, ontsmettingsmiddelen of beademingsapparatuur voor ziekenhuizen.
De voorraden vallen onder een door Brussel gefinancierd programma dat rescEU heet, waar Europese landen in geval van nood een beroep op kunnen doen. De EU beschikt bijvoorbeeld ook over gezamenlijke blusvliegtuigen die kunnen worden ingezet bij bosbranden.
Meer over ...
Delen
- 1.De Europese Unie (EU) is het belangrijkste samenwerkingsverband in Europa. De deelnemende landen hebben voor deze Unie een aantal organisaties opgericht waaraan zij een deel van hun eigen bevoegdheden hebben overgedragen. Dit zijn onder meer het Europees Parlement, de Europese Commissie, de Raad en het Europese Hof van Justitie.
- 2.Deze instelling van de Europese Unie kan worden beschouwd als het 'dagelijks bestuur' van de EU. De leden van de Europese Commissie worden 'Eurocommissarissen' genoemd. Elke Eurocommissaris is verantwoordelijk voor één of meerdere beleidsgebieden. Momenteel zijn er 27 Eurocommissarissen, voor elke lidstaat één. Samen vormen zij het college van Eurocommissarissen. De Eurocommissarissen moeten het belang van de Europese Unie als geheel behartigen, niet dat van hun eigen land.