STRAATSBURG (ANP) - Ook het Europees Openbaar Ministerie1 (EPPO) kan voortaan de vervolging van een Europarlementariër in gang zetten. Het Europees Parlement2 geeft EPPO het recht om te vragen om het intrekken van de bescherming tegen vervolging van zijn leden. Daardoor kan EPPO achter twee Griekse Europarlementariërs aan die verdacht worden van gesjoemel met vergoedingen.
Tot dusver kon alleen een aanklager uit een van de EU-lidstaten verzoeken om het opheffen van de onschendbaarheid van Europarlementariërs. Terwijl het EPPO al anderhalf jaar exclusief de taak heeft om plegers van "misdrijven tegen de financiële belangen van de EU" voor de rechter te brengen.
De lacune in de regels speelde eind vorig jaar op toen de Europese fraudebestrijdingsdienst OLAF meldde dat twee Griekse Europarlementariërs de hand zouden hebben gelicht met de regels voor vergoedingen voor hun personeel. Het gaat om Eva Kaili, die al was opgepakt voor het omkopingsschandaal Qatargate en was afgezet als ondervoorzitter, en haar collega Maria Spyraki.
Zodra de nieuwe regel woensdag van kracht is kan het parlement beginnen aan het opheffen van de immuniteit van Kaili, een sociaaldemocraat, en Spyraki, een christendemocraat. Dat wordt waarschijnlijk volgende maand afgerond.
Europarlementariërs worden in principe beschermd tegen vervolging door justitie. Zo kunnen ze daarmee niet onder druk worden gezet en vrij hun werk doen. Dat geldt alleen niet voor wie op heterdaad wordt betrapt, zoals Kaili in Qatargate.
Meer over ...
Delen
- 1.Het Europees Openbaar Ministerie (EOM) is het onafhankelijk openbaar vervolgingsorgaan van de Europese Unie. Dit orgaan is bevoegd voor het onderzoeken, het vervolgen en het aanklagen bij de nationale rechter van strafbare feiten die de EU schade opleveren. Daarbij gaat het bijvoorbeeld om fraude en corruptie.
- 2.Het Europees Parlement (EP) vertegenwoordigt ruim 450 miljoen Europeanen en bestaat momenteel uit 705 afgevaardigden (inclusief voorzitter). Nederland heeft 29 zetels in het Europees Parlement. Het Europees Parlement wordt geacht een stem te geven aan de volkeren van de 27 landen die aan de Unie deelnemen, en vooral te letten op het belang van de Unie in zijn geheel.