r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek uitroepteken

Europese aanklager kan zaak tegen EU-parlementariër in gang zetten

dinsdag 17 januari 2023, 16:32
Europees Parlement overzichtsfoto
Bron: The Council of the European Union

STRAATSBURG (ANP) - Ook het Europees Openbaar Ministerie (EPPO) kan voortaan de vervolging van een Europarlementariër in gang zetten. Het Europees Parlement geeft EPPO het recht om te vragen om het intrekken van de bescherming tegen vervolging van zijn leden. Daardoor kan EPPO achter twee Griekse Europarlementariërs aan die verdacht worden van gesjoemel met vergoedingen.

Tot dusver kon alleen een aanklager uit een van de EU-lidstaten verzoeken om het opheffen van de onschendbaarheid van Europarlementariërs. Terwijl het EPPO al anderhalf jaar exclusief de taak heeft om plegers van "misdrijven tegen de financiële belangen van de EU" voor de rechter te brengen.

De lacune in de regels speelde eind vorig jaar op toen de Europese fraudebestrijdingsdienst OLAF meldde dat twee Griekse Europarlementariërs de hand zouden hebben gelicht met de regels voor vergoedingen voor hun personeel. Het gaat om Eva Kaili, die al was opgepakt voor het omkopingsschandaal Qatargate en was afgezet als ondervoorzitter, en haar collega Maria Spyraki.

Zodra de nieuwe regel woensdag van kracht is kan het parlement beginnen aan het opheffen van de immuniteit van Kaili, een sociaaldemocraat, en Spyraki, een christendemocraat. Dat wordt waarschijnlijk volgende maand afgerond.

Europarlementariërs worden in principe beschermd tegen vervolging door justitie. Zo kunnen ze daarmee niet onder druk worden gezet en vrij hun werk doen. Dat geldt alleen niet voor wie op heterdaad wordt betrapt, zoals Kaili in Qatargate.

Terug naar boven