BRUSSEL (ANP) - De twintig eurolanden zijn het eens dat de steunmaatregelen om de koopkracht van huishoudens bij de hoge energieprijzen op peil te houden, beter op elkaar moeten worden afgestemd. Maar het blijft volgens minister Sigrid Kaag1 (Financiën2) zoeken naar welke maatregelen op Europees niveau kunnen worden ingevoerd. Dat bleek tijdens een vergadering van de Eurogroep3 in Brussel, waar Kaag een toelichting gaf over de werking van het energieprijsplafond in Nederland.
De ministers van Financiën van de eurolanden (Eurogroep) hebben afgesproken dat de maatregelen die zij invoeren om de portemonnee van de burger te ontlasten tijdelijk en doelgericht zijn. Nederland is een van de weinige EU-lidstaten die een tijdelijk prijsplafond voor stroom en gas heeft ingevoerd waarin ook een besparingsprikkel is ingebouwd. Sinds 1 januari betalen huishoudens minder dan de normale tarieven voor gas en elektriciteit die de energiebedrijven hanteren. Pas boven een verbruik van meer dan 1200 kuub gas en 2900 kilowattuur stroom telt het eigenlijke tarief.
Eurogroepvoorzitter Paschal Donohoe4 had Kaag gevraagd de werking van het prijsplafond toe te lichten. Hij zei na afloop dat hij daar "dankbaar" voor was. Kaag zei het verzoek te zien als onderdeel van de discussie over wat wel werkt en wat niet werkt. "Kunnen we er op Europees niveau iets mee?"
In de presentatie kwamen de voor- en nadelen aan de orde en "ook dat het kabinet nadenkt over hoe je het afbouwt", aldus Kaag. "En hoe je dan gericht en structureel ondersteuning kunt blijven geven." Een van de wenselijke maatregelen is dat werkgevers de lonen verhogen. "Dat blijven we altijd zeggen."
Meer over ...
Delen
- 1.Sigrid Kaag (1961) is sinds 10 januari 2022 minister van Financiën en viceminister-president in het kabinet-Rutte IV. Zij was eerder tot 29 mei 2021 minister voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking en van 25 mei 2021 tot 17 september 2021 minister van Buitenlandse Zaken. Sinds 2020 is zij politiek leider van D66 en van 31 maart 2021 tot 10 januari 2022 was zij Tweede Kamerlid. Mevrouw Kaag was voor haar ministerschap diplomate bij de VN. Sinds januari 2015 was zij VN-coördinator in Libanon en daarvoor onder meer betrokken bij de VN-missie ter vernietiging van chemische wapens in Syrië. Eerder werkte zij onder andere bij de VN-organisatie voor Palestijnse vluchtelingen en bij UNICEF. Mevrouw Kaag begon haar loopbaan bij Shell en het ministerie van Buitenlandse Zaken.
- 2.Dit ministerie speelt een centrale rol bij het vertalen van het algemeen regeringsbeleid in financieel beleid. Daarnaast coördineert het de openbare uitgaven en zorgt het ministerie voor de inning van de belastinggelden. Het ministerie is verantwoordelijk voor het beleid ten aanzien van de financiën van lagere overheden als provincies en gemeenten. Het monetaire beleid is eveneens een zorg van dit ministerie. Het ministerie behartigt de Nederlandse, financiële belangen in Europa en de rest van de wereld.
- 3.De Eurogroep bestaat uit de ministers van Financiën van de landen die de euro als nationale munteenheid hebben ingevoerd (de eurozone). Dit samenwerkingsverband heeft als doel de coördinatie van economisch beleid binnen de muntunie te versterken en de financiële stabiliteit van de eurolanden te bevorderen. Het is strikt genomen een informeel orgaan en geen formatie van de Raad.
- 4.Paschal Donohoe (1974) is sinds juli 2020 voorzitter van de Eurogroep. Hij is sinds 2022 minister voor Overheidsuitgaven en Hervorming en was eerder minister van Financiën en voor Vervoer, Toerisme en Sport. Ook was hij onderminister voor Europese Zaken. Donohoe is lid van de liberaal-conservatieve partij Fine Gael. Voordat hij in 2004 parlementslid werd, was hij werkzaam in het bedrijfsleven.