r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek

Kroatië vergadert voor het eerst mee als lid van de Eurogroep

maandag 16 januari 2023, 16:06
eurobiljetten

BRUSSEL (ANP) - Kroatië vergadert maandag voor het eerst mee als lid van de Eurogroep, die bestaat uit de ministers van Financiën van de EU-landen waar met de euro wordt betaald. Inwoners van het Balkanland betalen sinds begin dit jaar niet meer met de kuna, maar met de euro. Dat maakt de eurozone nu twintig landen groot.

Minister Sigrid Kaag1 van Financiën is ook bij de vergadering aanwezig en zal daar de hand schudden van haar Kroatische ambtgenoot Marko Primorac. Kroatië is weliswaar "geen grote economie", zegt Kaag, maar ze verwelkomt deze volgende stap vanwege "het grotere verhaal, de samenwerking, de versterking".

De vele Nederlandse vakantiegangers die steevast naar Kroatië trekken in de zomer hoeven hun euro's dit jaar niet meer naar kuna's om te wisselen. Ze hebben bovendien niet meer te maken met grenscontroles. Tegelijk met de invoering van de euro is Kroatië op 1 januari namelijk toegetreden tot het Schengengebied, waartoe Nederland ook behoort en waarbinnen inwoners vrij kunnen reizen.

"Het is een heel significant moment als de eurofamilie een beetje groter wordt", zegt de Ierse voorzitter van de Eurogroep, Paschal Donohoe, voor aanvang van de vergadering. Ministers gebruiken dit overleg om hun economische beleid op elkaar af te stemmen.

Delen


  • 1. 
    Sigrid Kaag (1961) is sinds 10 januari 2022 minister van Financiën en viceminister-president in het kabinet-Rutte IV. Zij was eerder tot 29 mei 2021 minister voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelings­samenwerking en van 25 mei 2021 tot 17 september 2021 minister van Buitenlandse Zaken. Sinds 2020 is zij politiek leider van D66 en van 31 maart 2021 tot 10 januari 2022 was zij Tweede Kamerlid. Mevrouw Kaag was voor haar ministerschap diplomate bij de VN. Sinds januari 2015 was zij VN-coördinator in Libanon en daarvoor onder meer betrokken bij de VN-missie ter vernietiging van chemische wapens in Syrië. Eerder werkte zij onder andere bij de VN-organisatie voor Palestijnse vluchtelingen en bij UNICEF. Mevrouw Kaag begon haar loopbaan bij Shell en het ministerie van Buitenlandse Zaken.
     

Terug naar boven