r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek uitroepteken

Kroatië vergadert voor het eerst mee als lid van de Eurogroep

maandag 16 januari 2023, 16:06
eurobiljetten

BRUSSEL (ANP) - Kroatië vergadert maandag voor het eerst mee als lid van de Eurogroep, die bestaat uit de ministers van Financiën van de EU-landen waar met de euro wordt betaald. Inwoners van het Balkanland betalen sinds begin dit jaar niet meer met de kuna, maar met de euro. Dat maakt de eurozone nu twintig landen groot.

Minister Sigrid Kaag van Financiën is ook bij de vergadering aanwezig en zal daar de hand schudden van haar Kroatische ambtgenoot Marko Primorac. Kroatië is weliswaar "geen grote economie", zegt Kaag, maar ze verwelkomt deze volgende stap vanwege "het grotere verhaal, de samenwerking, de versterking".

De vele Nederlandse vakantiegangers die steevast naar Kroatië trekken in de zomer hoeven hun euro's dit jaar niet meer naar kuna's om te wisselen. Ze hebben bovendien niet meer te maken met grenscontroles. Tegelijk met de invoering van de euro is Kroatië op 1 januari namelijk toegetreden tot het Schengengebied, waartoe Nederland ook behoort en waarbinnen inwoners vrij kunnen reizen.

"Het is een heel significant moment als de eurofamilie een beetje groter wordt", zegt de Ierse voorzitter van de Eurogroep, Paschal Donohoe, voor aanvang van de vergadering. Ministers gebruiken dit overleg om hun economische beleid op elkaar af te stemmen.

Terug naar boven