r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek

EU maakt eerste 'vaste toelage' van 3 miljard aan Oekraïne over

maandag 16 januari 2023, 13:27
Oekraïne en Europese Unie vlaggen
Bron: European Commission

BRUSSEL (ANP) - Oekraïne krijgt dinsdag de eerste periodieke portie hulpgeld van 3 miljard euro van de Europese Unie1. Het geld om het land in oorlogstijd draaiende te houden wordt die dag overgemaakt, heeft voorzitter Ursula von der Leyen2 bekendgemaakt.

Tot nu toe kwam de Europese financiële bijstand tot frustratie van Oekraïne met horten en stoten. De EU1 wil de regering in Kiev meer zekerheid bieden en zegde daarom voor dit jaar 18 miljard euro toe, uit te betalen in vaste termijnen.

De hulp is "zowel cruciaal als dringend", twittert Von der Leyen3. De commissie gaat volgens haar "met de grootste snelheid en vastberadenheid te werk".

Oekraïne heeft naar schatting 3 miljard tot 4 miljard euro per maand nodig om het land draaiende te houden. Ook bondgenoten als de Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk springen bij, evenals financiële instellingen als de Wereldbank4 en het Internationaal Monetair Fonds5 (IMF).

Delen


 • 1. 
  De Europese Unie (EU) is het belangrijkste samenwerkingsverband in Europa. De deelnemende landen hebben voor deze Unie een aantal organisaties opgericht waaraan zij een deel van hun eigen bevoegdheden hebben overgedragen. Dit zijn onder meer het Europees Parlement, de Europese Commissie, de Raad en het Europese Hof van Justitie.
   
 • 2. 
  Dr. Ursula von der Leyen (1958) is vanaf 1 december 2019 voorzitter van de Europese Commissie. Zij is opgeleid tot arts en was werkzaam in een Vrouwenkliniek en als docent. Namens de CDU begon zij haar politieke loopbaan in de Landsdag en regering van Neder-Saksen. In 2009 werd zij Bondsdaglid en minister in het kabinet-Merkel. Achtereenvolgens was zij minister van Gezin en Jeugd, Arbeid en Sociale Zaken, en sinds 2013, van Defensie.
   
 • 3. 
  De huidige Europese Commissie is op 1 december 2019 aangetreden en staat onder voorzitterschap van de Duitse christendemocrate Ursula von der Leyen. De Commissie telt 27 leden, omdat het Verenigd Koninkrijk geen commissaris meer leverde. Frans Timmermans is eerste vicevoorzitter. Op 16 juli 2019 stemde het Europees Parlement in met de benoeming van Von der Leyen. Zij volgde Jean-Claude Juncker op, die de vijf jaar daarvoor Commissievoorzitter was.
   
 • 4. 
  Deze gespecialiseerde organisatie van de Verenigde Naties is opgericht in 1944. De Wereldbank richt zich op armoedebestrijding en verbetering van de levensstandaard in voornamelijk ontwikkelingslanden. Dit doet zij door middel van het verlenen van financiële en technische assistentie.
   
 • 5. 
  Het Internationaal Monetair Fonds (IMF) is de VN-organisatie die de stabiliteit van het internationale monetaire systeem in de gaten houdt. Om deze stabiliteit te behouden en financiële crises te voorkomen, analyseert het IMF nationale, regionale en mondiale economische en financiële ontwikkelingen. Ook biedt het IMF hulp bij het beteugelen van economische crises.
   

Terug naar boven