DEN HAAG (PDC1) - Na een maandenlange stilte rond het Noord-Ierland protocol beginnen deze week weer nieuwe onderhandelingen tussen de EU2 en het Verenigd Koninkrijk. Om een handelsoorlog te voorkomen buigen de Britse onderhandelaar James Clevery en de EU-onderhandelaar en Eurocommissaris Maros Sefcovic3 over het protocol. Dat de onderhandelingen tussen de twee nu weer opnieuw zijn gestart is naar aanleiding van een akkoord over het delen van handelsdata in de Noord-Ierse havens.
Met het vertrek van het Verenigd Koninkrijk uit de EU2 werd er besloten om geen harde grens te stellen tussen Noord-Ierland en Ierland. Dit besluit kwam voort uit de historische gevoeligheid rond deze grens. In het Goedevrijdagakkoord, dat een einde maakte aan decennialang geweld in Noord-Ierland, werd afgesproken dat er nooit meer een harde grens tussen de landen kwam.
Met de komst van Brexit4 zijn de spanningen rondom deze grens echter onder spanning komen te staan. Met het Noord-Ierland protocol is de douanegrens tussen Noord-Ierland en het Verenigd Koninkrijk in de Ierse Zee komen te liggen, waardoor er feitelijk binnen het Verenigd Koninkrijk een grens is geplaatst. Vooral vanuit de pro-Brexit gemeenschap klinkt veel ongenoegen over deze grens.
De problemen rondom het Noord-Ierland protocol leiden ook tot problemen op andere vlakken zoals de uitsluiting van Britse hoogleraren voor het Europese wetenschapsfonds, Horizon Europe. De EU- en Britse onderhandelaren hopen op 10 april, de 25ste verjaardag van het Goedevrijdagakkoord, tot een besluit te komen.
Bron: FD
Meer over ...
Delen
- 1.De centrale redactie van PDC IA verzamelt en bewerkt informatie voor nieuws- en agendavoorzieningen via diverse media en voor uiteenlopende doelgroepen. Daarbij wordt gebruikgemaakt van zowel digitale als gedrukte bronnen. De centrale redactie biedt behalve een actuele eerstelijnsvoorziening ook veel achtergrondinformatie.
- 2.De Europese Unie (EU) is het belangrijkste samenwerkingsverband in Europa. De deelnemende landen hebben voor deze Unie een aantal organisaties opgericht waaraan zij een deel van hun eigen bevoegdheden hebben overgedragen. Dit zijn onder meer het Europees Parlement, de Europese Commissie, de Raad en het Europese Hof van Justitie.
- 3.De Slowaak Maroš Sefčovič (1966) is sinds 1 oktober 2009 lid van de Europese Commissie. In de Commissie-Von der Leyen is hij belast met interinstitutionele relaties. In de Commissie-Juncker was hij commissaris voor de energie-unie. In de Commissie-Barroso II (2010-2014) was hij belast met institutioneel beleid en ambtelijk beheer. Sefcovic nam eind 2012 ook de post gezondheid en consumentenzaken waar. Eerder had hij enkele maanden de portefeuille onderwijs, cultuur en jeugd. Sefcovic was diplomaat en topambtenaar op het ministerie van Buitenlandse Zaken van Slowakije. Posten die hij eerder bekleedde, waren onder meer directeur-generaal Europese zaken en ambassadeur in Israël.
- 4.Het Verenigd Koninkrijk verliet op 31 januari 2020 de Europese Unie. Het is daarmee het eerste land ooit dat uit de Europese Unie stapte. Het vertrek van de Britten ('brexit') was de uitkomst van een referendum over het lidmaatschap van de EU in het Verenigd Koninkrijk in 2016. Nadien volgden lange onderhandelingen over de scheidingsvoorwaarden en de overgangsperiode na de brexit, die op 31 december 2020 afliep. Eind december 2020 bereikten de onderhandelaars van de Europese Unie en het Verenigd Koninkrijk een handels- en samenwerkingsovereenkomst. Die overeenkomst regelt vanaf 1 januari 2021 de relatie tussen de EU en het Verenigd Koninkrijk.