KIRUNA (ANP) - Europese satellieten kunnen binnenkort vanaf het Europese vasteland de ruimte in. Dat moet de Europese ruimtevaart minder afhankelijk maken van Rusland. De vrijdag geopende satelliethaven bij ruimtebasis Esrange in het uiterste noorden van Zweden "biedt een zelfstandige Europese toegangspoort tot de ruimte", zegt voorzitter Ursula von der Leyen1 van de Europese Commissie2.
Er zijn een tiental landen in de wereld die satellieten in de ruimte kunnen brengen. Het Europese ruimtevaartagentschap ESA3 maakt bijvoorbeeld gebruik van lanceerinrichtingen in Frans-Guyana en Rusland. Maar het Europese continent had zelf zo'n basis nog niet, al wordt er op meerdere plaatsen hard aan gewerkt.
Satellieten zijn de afgelopen jaren in vliegende vaart steeds belangrijker geworden. De "ogen in het zwerk", zoals Von der Leyen4 ze noemt, maken het gemakkelijker om te navigeren, het verkeer in goede banen te leiden en klimaatverandering en natuurrampen in de gaten te houden. Maar ze helpen ook bijvoorbeeld het Oekraïense leger om Russische troepen te volgen, benadrukt ze.
Over een jaar moet de eerste satelliet vanaf Esrange de ruimte in kunnen gaan. ESA wil er ook gaan testen met herbruikbare raketten, die kunnen landen en weer voor een nieuwe vlucht kunnen dienen.
Delen
- 1.Dr. Ursula von der Leyen (1958) is vanaf 1 december 2019 voorzitter van de Europese Commissie. Zij is opgeleid tot arts en was werkzaam in een Vrouwenkliniek en als docent. Namens de CDU begon zij haar politieke loopbaan in de Landsdag en regering van Neder-Saksen. In 2009 werd zij Bondsdaglid en minister in het kabinet-Merkel. Achtereenvolgens was zij minister van Gezin en Jeugd, Arbeid en Sociale Zaken, en sinds 2013, van Defensie.
- 2.Deze instelling van de Europese Unie kan worden beschouwd als het 'dagelijks bestuur' van de EU. De leden van de Europese Commissie worden 'Eurocommissarissen' genoemd. Elke Eurocommissaris is verantwoordelijk voor één of meerdere beleidsgebieden. Momenteel zijn er 27 Eurocommissarissen, voor elke lidstaat één. Samen vormen zij het college van Eurocommissarissen. De Eurocommissarissen moeten het belang van de Europese Unie als geheel behartigen, niet dat van hun eigen land.
- 3.De Europese Ruimtevaartorganisatie (ESA) is een onafhankelijke Europese organisatie die zich richt op de ontwikkeling van de ruimtevaart in Europa.
- 4.De huidige Europese Commissie is op 1 december 2019 aangetreden en staat onder voorzitterschap van de Duitse christendemocrate Ursula von der Leyen. De Commissie telt 27 leden, omdat het Verenigd Koninkrijk geen commissaris meer leverde. Frans Timmermans is eerste vicevoorzitter. Op 16 juli 2019 stemde het Europees Parlement in met de benoeming van Von der Leyen. Zij volgde Jean-Claude Juncker op, die de vijf jaar daarvoor Commissievoorzitter was.