r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek uitroepteken

Europa Vandaag: Gabriel en Koopmans in Brussel, het vredesproces in het Midden-Oosten geen piece of (zelfgebakken) cake

woensdag 11 januari 2023, 8:30

Europa Vandaag brengt u dagelijks op de hoogte van de activiteiten in de Europese politiek. Geselecteerd en becommentarieerd door de redactie van Europa-Nu.nl. Raadpleeg dagelijks de rubriek om op de hoogte te blijven van Europese ontwikkelingen!

 
Mariya Gabriel during the Safer Internet Day 2018
Bron: European Commission

Gabriel en Koopmans in Brussel, het vredesproces in het Midden-Oosten geen piece of (zelfgebakken) cake

In Brussel gebeurt er vandaag nog niet veel spannends. Wie wel wat hebben gepland zijn Eurocommissaris Mariya Gabriel en Sven Koopmans. Koopmans is de Speciaal Vertegenwoordiger van de Europese Unie voor het vredesproces in het Midden-Oosten. Welke inhoudelijke agendapunten er besproken zullen worden, is voor het grote publiek dusver onbekend. Wellicht dat het ons duidelijker wordt na wat inzoomen op hun verantwoordelijkheden.

Gabriels portefeuille omvat innovatie, onderzoek, cultuur, onderwijs en jeugd. Haar prioriteiten komen neer op het bevorderen van al deze beleidsterreinen. Koopmans promoot het Europees beleid en de Europese interesses in de bemiddeling van conflicten in het Midden-Oosten. Als diplomaat heeft hij ook een verantwoordelijkheid om de Unie op de hoogte te brengen van wat er allemaal speelt in het Midden-Oosten. Waarop het Buitenland- en Veiligheidsbeleid van de EU kan worden toegespitst.

De heftige ontwikkelingen in Iran, maar ook veranderingen in Israël als Turkije vormen mogelijk de aanleiding voor de ontmoeting van Koopmans en Gabriel. Wat de twee met elkaar te bespreken hebben is op het eerste gezicht niet meteen helemaal helder, we zullen een beetje geduld moeten hebben.


 
Europese Rekenkamer van binnen
Bron: © Europese Unie, 1995-2019

Hoe goed deden de digitale poortwachters hun werk?

En verder publiceert de Europese Rekenkamer vandaag de resultaten van een onderzoek naar de effectiviteit van de Europese coronacertificaten.

De QR-codes zijn langzaam vervaagd in het collectieve geheugen van de Europese burger, al was de ingrijpende maatregel innovatief en sociaal gezien baanbrekend. Een behoorlijke evaluatie is daarom niet meer dan passend voor de digitale poortwachters. (Die ongeacht de resultaten van het onderzoek hopelijk nooit meer ingezet hoeven te worden).


Europa in een oogopslag

 

Datum & tijd

Organisatie

Agenda

11 januari

Europese Commissie

Ontmoeting Gabriel en Koopmans

11 januari

 

Europese Rekenkamer

Rapport effectiviteit coronacertificaten

Terug naar boven