r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek

EU-wetenschappers: 2022 een na warmste jaar in Europa

dinsdag 10 januari 2023, 13:00

BOLOGNA (ANP) - Het jaar 2022 was voor Europa het een na warmste jaar uit de recente geschiedenis. Alleen in 2020 was het nog warmer, becijferen klimaatwetenschappers van EU-dienst Copernicus in hun jaaroverzicht.

Het absolute temperatuurrecord werd niet verbroken, maar een gewoon jaar was het allerminst qua weer. Europa werd geconfronteerd met intense hittegolven en ernstige droogte. De zomer van 2022 gaat zoals al eerder bekend werd de boeken in als de warmste ooit gemeten op ons continent.

Wereldwijd ligt de temperatuur inmiddels 1,2 graden hoger dan in de periode tussen 1850 en 1900. Het afgelopen jaar komt mondiaal op de vijfde plaats van heetste jaren, voor zover de metingen teruggaan. Volgens Copernicus lag de temperatuur op aarde 0,3 graden boven het langjarige gemiddelde in de jaren tussen 1991 en 2020.

De temperatuurstijging is het gevolg van toenemende concentraties broeikasgassen, die warmte vasthouden in de atmosfeer. Ondanks alle internationale voornemens om de uitstoot te verminderen, stegen de concentraties koolstofdioxide (CO2) en methaan (CH4) ook in 2022.

Ook buiten Europa heeft de opwarming grote gevolgen. Zo wijst Copernicus erop dat het zeeijs rond Antarctica begin 2022 op een dieptepunt was: in de 44 jaar dat dit met satellieten in de gaten wordt gehouden, was de ijsmassa niet zo klein.

Delen

Terug naar boven