r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek uitroepteken

Klokkenluider kan EU ook dubieuze overname en staatssteun melden

maandag 9 januari 2023, 17:58
Bedrijven vanaf onderen gefotografeerd met een vliegtuig in de lucht

BRUSSEL (ANP) - Klokkenluiders kunnen de Europese Commissie ook anoniem gaan waarschuwen voor misstanden rond bedrijfsovernames en staatssteun. De Commissie breidt de regeling uit die zulke tipgevers beschermt.

De klokkenluidersregeling maakt het sinds 2017 mogelijk om kartelvorming, het ongeoorloofd wegdrukken van rivalen, handjeklap bij aanbestedingen of andere overtredingen van de Europese concurrentieregels anoniem te melden. Dat kan voortaan ook als bedrijven bijvoorbeeld al stiekeme afspraken maken voordat hun fusie een feit is, ook wel bekend als 'gun jumping'. Ook kunnen klokkenluiders waarschuwen als overheden bedrijven op een verboden manier steunen.

Door de uitbreiding valt iedere schending van de Europese concurrentieregels nu onder de klokkenluidersregeling. De Commissie, die jaarlijks zo'n honderd meldingen binnenkrijgt, roept klokkenluiders in spe op om aan te kloppen. Informanten zouden niet hoeven te vrezen voor wraak. Vertrouwelijkheid is gewaarborgd met een speciaal ontworpen versleuteld meldingssysteem.

Terug naar boven