r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek uitroepteken

Buitenlandchef EU: omstreden trip naar Marokko moet kunnen

woensdag 4 januari 2023, 17:18
Josep Borrell Fontelles
Bron: The Council of the European Union

BRUSSEL (ANP/AFP) - De reis naar Marokko door de buitenlandcoördinator van de Europese Unie, Josep Borrell, deze week moet doorgaan, aldus zijn woordvoerder. Marokko is betrokken bij het omkopingsschandaal van het Europees Parlement, samen met Qatar. De zaak is bekend als Qatargate en gaat over het kopen van invloed in het Europees Parlement door Qatar en Marokko.

Borrell bezoekt het land donderdag en vrijdag. "Er is op dit moment geen bewijs van wangedrag, dus contact met Marokko is niet verboden", aldus de woordvoerder.

Vier betrokkenen bij het schandaal zitten in voorarrest, onder wie het Griekse vicevoorzitter van het parlement Eva Kaili. Haar parlementaire onschendbaarheid is al opgeven omdat ze op heterdaad werd betrapt.

Binnenkort volgen processen tegen Marc Tarabella uit België en Andrea Cozzolino uit Italië, melden Belgische media. Parlementsvoorzitter Roberta Metsola legt de opheffing van hun onschendbaarheid voor aan het Europees Parlement op 16 januari. Dan is de volgende vergadering van het Europees Parlement.

Terug naar boven