r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek uitroepteken

Oekraïne: EU houdt top op 3 februari in Kiev

dinsdag 3 januari 2023, 1:47
President Michel visits Ukraine
Bron: The Council of the European Union

KIEV (ANP/AFP) - Oekraïne en de Europese Unie komen 3 februari in Kiev bijeen om financiële en militaire steun te bespreken, heeft het bureau van president Volodimir Zelenski in een verklaring bekendgemaakt. Het Oekraïense staatshoofd heeft de details over de top tijdens een telefoongesprek besproken met voorzitter Ursula von der Leyen van de Europese Commissie.

De leiders zijn tijdens het overleg ingegaan op de levering van "passende" wapens en een nieuw financieel steunprogramma van 18 miljard euro aan Oekraïne, waarbij Zelenski erop heeft aangedrongen dat de eerste tranche nog deze maand wordt verzonden, aldus de verklaring.

In december werd al duidelijk dat de voorzitter van de raad van regeringsleiders van de EU en die van de Europese Commissie begin februari een top zouden houden met Zelenski, maar werd nog niet besloten waar die zou worden gehouden. De twee EU-kopstukken nodigden Zelenski uit om naar Brussel te komen, maar wilden ook elders afspreken.

Voorzitter Charles Michel van de raad van regeringsleiders van de EU, Von der Leyen en Zelenski zullen op de top bespreken hoe de EU Oekraïne kan blijven helpen om zich Rusland van het lijf te houden. Waarschijnlijk komen ook de Oekraïense voorbereidingen om EU-lid te worden aan bod.

Terug naar boven