r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek uitroepteken

EU-parlement start procedure opheffen immuniteit van twee leden

maandag 2 januari 2023, 16:02
Roberta METSOLA
Bron: The Council of the European Union

BRUSSEL (ANP) - Het Europees Parlement is maandag begonnen met een procedure om de immuniteit van twee leden op te heffen, zo heeft voorzitter Roberta Metsola bekendgemaakt. Het is niet duidelijk om welke parlementariërs het gaat.

De procedure komt volgens Metsola na een verzoek van justitie in België, die onderzoek doet naar omkoping in het Europees Parlement. Het schandaal, ook wel bekend als Qatargate, draait om het kopen van invloed in het parlement door Qatar en Marokko. In de zaak zijn vier verdachten opgepakt, onder wie de afgezette ondervoorzitter Eva Kaili.

De eerste stappen voor het ontnemen van parlementaire onschendbaarheid zijn nu genomen. Een commissie buigt zich over het verzoek en komt met een aanbeveling, waar het parlement uiteindelijk over zal stemmen. Metsola vraagt alle betrokken partijen de procedure met prioriteit te behandelen.

"Het Europees Parlement heeft er vanaf het eerste moment alles aan gedaan om te helpen bij de onderzoeken en we zullen ervoor blijven zorgen dat er geen straffeloosheid zal zijn", laat de voorzitter weten. Metsola benadrukt daarnaast dat "corruptie niet kan lonen".

Terug naar boven