r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek uitroepteken

Servische president roept op grensblokkades Kosovo weg te halen

woensdag 28 december 2022, 19:20

BELGRADO/PRISTINA (ANP/RTR) - De Servische president Aleksandar Vucic roept de Serviërs in Noord-Kosovo op om de grensblokkades in Noord-Kosovo te ontmantelen. Servië zou garanties hebben gekregen van de Verenigde Staten en de Europese Unie dat de mensen die mee hebben gedaan aan de protesten niet worden opgepakt of gearresteerd.

Het conflict dreigde de afgelopen dagen te escaleren. Servië heeft het leger in de hoogste staat van paraatheid gebracht en woensdag sloot Kosovo de belangrijkste grensovergang omdat de weg ernaartoe geblokkeerd is. Volgens een woordvoerder van Vucic kunnen die blokkades nu worden opgeheven en hebben de VS en de EU Servië ook verzekerd dat de Kosovaarse troepen daarna niet naar het gebied zullen trekken waar een Servische meerderheid woont. Zowel de lokale bevolking als de NAVO-missie in Kosovo zou daar eerst toestemming voor moeten geven.

Het is al maanden onrustig in de grensregio, met name door een voorgenomen wet van Kosovo die mensen verbiedt om met nummerborden uit Servië rond te rijden. Veel Servische ambtenaren en politieagenten in Kosovo legden hun werk neer uit protest. Na de arrestatie van een van die politieagenten namen de protesten toe en barricadeerden de Serviërs veel wegen bij grensovergangen. De demonstranten eisten de vrijlating van Dejan Pantic en kregen woensdag gedeeltelijk hun zin. Pantic staat nu onder huisarrest.

Vucic heeft woensdagavond een ontmoeting met een afvaardiging van de Serviërs die in Kosovo wonen om de situatie te bespreken. Op een bevolking van 2 miljoen mensen wonen zo'n 50.000 Serviërs in Kosovo. De rest is vrijwel uitsluitend Albanees. Veel Serviërs zijn uit het land verdreven tijdens de onafhankelijkheidsoorlog in 1998-1999, waar de NAVO met bombardementen intervenieerde.

Terug naar boven