r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek uitroepteken

EU-kopstukken beleggen top met Oekraïense president Zelenski

donderdag 22 december 2022, 14:03
President Michel visits Ukraine
Bron: The Council of the European Union

BRUSSEL (ANP) - De voorzitter van de raad van regeringsleiders van de EU en die van de Europese Commissie houden begin februari een top met de Oekraïense president Volodimir Zelenski. De twee EU-kopstukken nodigen Zelenski uit om naar Brussel te komen, maar willen ook elders afspreken.

Zelenski maakte woensdag zijn allereerste buitenlandse reis sinds Rusland zijn land binnenviel. Hij bezocht de Verenigde Staten, de belangrijkste steunpilaar van Oekraïne. Het bezoek was met het oog op de veiligheid tot het laatste moment geheim gehouden.

De aangekondigde top, een in een reeks van jaarlijkse ontmoetingen tussen de EU en partner Oekraïne, moet plaatsvinden op vrijdag 3 februari. Charles Michel en Ursula von der Leyen zullen er verschijnen zonder premier Mark Rutte en de andere 26 regeringsleiders en staatshoofden van de EU-landen, zegt Michels woordvoerder. Oekraïne heeft ingestemd met de datum, maar wil nog niet zeggen of Zelenski zich opnieuw over de grens zal wagen en bijvoorbeeld Brussel zal aandoen.

Michel, Von der Leyen en Zelenski zullen op de top bespreken hoe de EU Oekraïne kan blijven helpen om zich Rusland van het lijf te houden. Waarschijnlijk komen ook de Oekraïense voorbereidingen om EU-lid te worden aan bod.

Terug naar boven