r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek uitroepteken

Rutte wil na 'niet heel stevig sanctiepakketje' zoeken naar meer

donderdag 15 december 2022, 23:34
Mark RUTTE staat de media te woord
Bron: The Council of the European Union

BRUSSEL (ANP) - De Europese Unie moet, ook na het moeizaam bijeenschrapen van een negende sanctiepakket, verder zoeken naar nieuwe strafmaatregelen voor Rusland. Daar is premier Mark Rutte "heel erg voor", zegt hij na afloop van de EU-top in Brussel.

Het is "een sanctiepakketje" geworden, de negende reeks strafmaatregelen voor het aanhoudende Russische oorlogsgeweld in Oekraïne, constateert Rutte. "Het is niet heel stevig." Maar hij wil er niet geringschattend over doen, want "het is het negende pakket, dus de grote dingen zijn natuurlijk gebeurd". De EU "begint op een gegeven moment ook een beetje door de punten heen te raken".

Niettemin "moet je blijven zoeken naar wat je nog meer kunt doen", benadrukt Rutte. "Naar misschien wel - je weet het niet - een tiende pakket, een elfde pakket."

De maatregelen die de EU donderdag zijn overeengekomen zijn op het ogenblik wel het hoogst haalbare, meent de premier. Er wordt volgens hem niets achter de hand gehouden voor het geval Rusland de strijd bijvoorbeeld nog verhevigt.

Terug naar boven