r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek uitroepteken

Polen staakt verzet tegen minimumtaks multinationals

donderdag 15 december 2022, 22:20
Mateusz MORAWIECKI
Bron: The Council of the European Union

BRUSSEL (ANP) - Polen staakt zijn verzet tegen de invoering van een minimumbelasting van 15 procent voor grote multinationals. Het land stemt alsnog in met de maatregel om belastingontwijking tegen te gaan. De onverwachte Poolse blokkade dreigde de EU-top in Brussel te frustreren, temeer omdat door het veto ook andere belangrijke EU-plannen, waaronder 18 miljard euro steun voor Oekraïne volgend jaar, gevaar liepen.

De Poolse premier Mateusz Morawiecki zette de kwestie onverwacht op scherp met zijn weigering eerder deze week om de deal te ondertekenen. Het land lag eerder al maanden dwars over de beoogde minimumbelasting maar ging in juni uiteindelijk akkoord nadat zijn coronaherstelplan, goed voor 36 miljard aan goedkope leningen en subsidies, door de Europese Commissie was goedgekeurd. Daardoor dacht iedereen dat het probleem voor Polen was opgelost.

Het minimumtarief voor omzetbelasting is door het Tsjechische voorzitterschap eerder deze maand deel van een pakket gemaakt waaronder naast de steun voor Oekraïne ook een strafkorting op EU-subsidies voor Hongarije en het coronaherstelplan van dat land vallen. Alle politieke akkoorden over de onderdelen kwamen door het Poolse veto op losse schroeven te staan.

Terug naar boven