r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek uitroepteken

EU-parlement bestempelt Holodomor in Oekraïne als volkenmoord

donderdag 15 december 2022, 14:47
tractor op veld
Bron: The Council of the European Union

STRAATSBURG (ANP) - Het Europees Parlement heeft een resolutie aangenomen waarin het de hongersnood in Oekraïne in 1932 en '33 volkenmoord noemt. Volgens een zeer grote meerderheid (507 stemmen voor, 12 tegen en 17 onthoudingen) werd de Holodomor, zoals de hongersnood in Oekraïne wordt genoemd, veroorzaakt door het Sovjetregime. Het parlement ziet een parallel met de "huidige Russische misdaden in Oekraïne" en roept alle landen en organisaties op de Holodomor te erkennen als genocide.

De Oekraïense president Volodimir Zelenski prees de resolutie onmiddellijk met een tweet. "Dankbaar voor deze belangrijke en eerlijke beslissing. Ik hoop op verdere erkenning van de Holodomor als genocide door alle beschaafde landen van de wereld."

De hongersnood eiste aan een onbekend aantal Oekraïners het leven, naar schatting tussen 3,5 en 7 miljoen. Oekraïne was in die tijd onderdeel van de Sovjet-Unie. Veel landen waaronder Nederland erkennen de Holodomor niet als genocide.

Het EU-parlement beschuldigt het huidige Russische regime er verder van "de soevereiniteit en territoriale integriteit van Oekraïne te schenden, Oekraïne als natiestaat te willen liquideren en de identiteit en cultuur van zijn volk te vernietigen". Ook veroorzaakt Rusland met de aanhoudende oorlog een wereldwijde voedselcrisis, doordat Rusland de graanopslagplaatsen van Oekraïne vernielt en plundert en het moeilijk blijft maken om de Oekraïense graanexport naar de meest achtergestelde landen ter wereld te verzekeren, stelt de resolutie.

Volgens het parlement hebben het "witwassen en verheerlijken van het totalitaire Sovjetregime en de heropleving van de cultus van de Sovjetdictator Joseph Stalin ertoe geleid dat Rusland tegenwoordig een staatssponsor van terrorisme is".

Terug naar boven