r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek

Partner verdachte vicevoorzitter EU-parlement bekent omkoping

donderdag 15 december 2022, 13:51
gewijzigd
eurobiljetten

BRUSSEL (ANP) - Een van de opgepakte verdachten van corruptie in het Europees Parlement heeft schuld bekend. De partner van de prominentste verdachte, de uit haar ambt gezette vicevoorzitter van het parlement, geeft toe dat hij meewerkte aan omkoping door Qatar en Marokko, schrijft de Belgische krant Le Soir.

Deze Francesco Giorgi zou twee Europarlementariërs ervan beschuldigen steekpenningen te hebben aangenomen. Hij heeft de namen van de Belgische sociaaldemocraat Marc Tarabella en van diens Italiaanse fractiegenoot Andrea Cozzolino genoemd, maakt Le Soir op uit documenten van justitie.

Giorgi werd vrijdag gearresteerd, net als de voormalige Italiaanse Europarlementariër Pier Antonio Panzeri die als spil van de affaire geldt. Ook gewezen vicevoorzitter Eva Kaili zit nog vast. Een vierde verdachte, een lobbyist, mocht naar huis met een enkelband.

In zijn bekentenis wijst Giorgi zijn landgenoot Panzeri aan als leider van een "organisatie" die Qatar en Marokko ten dienste stond om het EU-beleid te beïnvloeden. Hijzelf zou binnen deze organisatie het geld hebben beheerd.

Panzeri, Cozzolino en Giorgi hadden contact met de Marokkaanse buitenlandse inlichtingendienst DGED, blijkt volgens Le Soir uit gerechtelijke documenten. Ook de Marokkaanse ambassadeur in Polen zou erbij betrokken zijn.

De Belgische regering sprak al eerder van een ander land dat bij het corruptieschandaal betrokken zou zijn dan enkel de "Golfstaat" waarvan justitie aanvankelijk alleen repte. "De inlichtingendiensten van dat land zouden een actieve rol spelen in die activiteiten van inmenging", zei justitieminister Vincent Van Quickenborne volgens Belgische media.

Delen

Terug naar boven