r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek uitroepteken

Apple komt mogelijk met alternatieve App Store in de EU

dinsdag 13 december 2022, 21:15

CUPERTINO (ANP) - Apple treft voorbereidingen om toch andere winkels voor apps toe te laten binnen het besturingssysteem voor zijn iPhones dan de eigen App Store. Lange tijd weigerde het Amerikaanse techconcern besturingssysteem iOS open te stellen voor appwinkels van buitenaf, maar onder druk van nieuwe regelgeving die de Europese Unie in 2024 wil invoeren komt daar verandering in. Dat meldt persbureau Bloomberg op basis van ingewijden.

Softwareontwikkelaars en andere medewerkers zijn nu hard aan het werk om bepaalde onderdelen van Apple-platforms open te stellen voor partijen van buitenaf, zeggen de bronnen tegen het persbureau. Mensen met een iPhone of iPad zouden daardoor uiteindelijk de mogelijkheid krijgen om buiten de App Store om software op hun smartphone en tablet te zetten. Apps die via die weg worden gedownload omzeilen zo ook de commissie van 30 procent die ze Apple moeten betalen over hun inkomsten binnen de App Store.

Apple is van plan om de wijzigingen eerst alleen in Europa door te voeren. Binnen de EU gaan namelijk wetten gelden die voor een gelijker speelveld moeten zorgen tussen Apple en Google, dat met besturingssysteem Android ook geen grote invloed heeft op de smartphonemarkt, en andere ontwikkelaars van apps.

Een woordvoerder van Apple weigerde commentaar tegenover Bloomberg.

Terug naar boven