r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek uitroepteken

Europees Parlement gaat beoordeling visumvrij reizen Qatar overdoen

maandag 12 december 2022, 21:49
Europees Parlement
Bron: Copyright: © European Union 2017 - Source : EP.

STRAATSBURG (ANP) - Het Europees Parlement gaat een voorstel om het reizen naar Qatar te vergemakkelijken opnieuw beoordelen. Het wil zeker weten dat het gunstige eerste oordeel niet door de Golfstaat is gekocht.

Het Parlement is in de greep van een schandaal met Europarlementariërs en hun entourage die steekpenningen zouden hebben aangenomen van een Golfstaat. Het Openbaar Ministerie wil het land niet met zoveel woorden noemen, maar Belgische media vernamen van ingewijden dat het om het gastland van het WK voetbal gaat.

De prominentste verdachte in de affaire, de Griekse Eva Kaili, lobbyde volgens collega's stevig voor het opheffen van de visumplicht voor reizigers uit Qatar. De verantwoordelijke parlementscommissie heeft de maatregel vervolgens ook aanbevolen aan het voltallige parlement, die er deze week over zou besluiten. Dan zou het voorstel met de EU-landen worden besproken, die er ook nog mee moeten instemmen.

Maar dat gaat voorlopig niet door. Het plan gaat terug naar de zogeheten LIBE-commissie, verklaarde parlementsvoorzitter Roberta Metsola onder applaus. "We moeten waarborgen dat dit proces niet is beïnvloed door corruptie", zegt Europarlementariër Erik Marquardt die de kwestie onder zijn hoede heeft.

Terug naar boven