r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek uitroepteken

Europa Vandaag: hoe zal het Europees Parlement handelen na de arrestatie van Kaili?

dinsdag 13 december 2022, 8:30

Europa Vandaag brengt u dagelijks op de hoogte van de activiteiten in de Europese politiek. Geselecteerd en becommentarieerd door de redactie van Europa-Nu.nl. Raadpleeg dagelijks de rubriek om op de hoogte te blijven van Europese ontwikkelingen!

 
Roberto Metsola, voorzitter Europees Parlement
Bron: The Council of the European Union

Op de agenda van de plenaire vergadering: topje van de ijsberg of rotte appel?

Het Europees Parlement heeft de agenda van de plenaire vergadering een beetje om moeten gooien. Het was de bedoeling dat de Europarlementariërs zich zouden buigen over onderwerpen als hernieuwbare energie. Betreurenswaardig zullen zij naar alle waarschijnlijk de hersens kraken over hoe er gehandeld moet worden nu vicevoorzitter Eva Kaili is gearresteerd vanwege betrokkenheid in een corruptieschandaal met Qatar.

De Conferentie van voorzitters zal naar verwachting vandaag, tijdens de plenaire vergadering, Europarlementariërs vragen te stemmen over het beëindigen van Kaili's vicevoorzitterschap. Dit vergt een meerderheid van 2/3 stemmen.

Het schandaal laait ook een debat op over de herziening van lobbyregels, omdat lobbyisten van buiten de EU zich niet verplicht hoeven te laten registreren. De vraag is of dit corruptieschandaal slechts het topje van de ijsberg is of dat het Parlement simpelweg te maken heeft met een paar rotte appels.


 
Raad Algemene Zaken
Bron: The Council of the European Union

Wat vinden de ministers van Algemene Zaken van politieke reclame?

Hoe versterk je de Europese democratie? Als we het de ministers die vandaag samen komen tijdens de Raad van Algemene Zaken vragen, zijn de magische ingrediënten politieke reclame, partijfinanciering en kiesrechten. Dit kregen ze van de Commissie ingefluisterd, het betreft een pakket aan maatregelen waarvan de Commissie graag ziet dat het ver voor de Europese verkiezingen van 2024 wordt aangenomen.

Afin, vandaag hopen de ministers een standpunt in te nemen over gerichte politieke reclame. Idealiter is de burger die wordt blootgesteld aan deze reclame ten alle tijden op de hoogte van wie de reclame heeft gesponsord en waarom. Marketing op etnische afkomst, religieuze overtuiging of seksuele gerichtheid wordt dan alleen toegestaan als de diegene die de reclame tegenkomt daarmee instemt.

Ook hoopt de Raad onder andere conclusies te bereiken voorbereidend op de Europese Raad die donderdag van start gaat. Ook zullen ze vergaderen over de de uitbreiding van het stabilisatie- en associatie proces. Dit is officiële naam van het rapport waarin de Commissie praktisch opmaakt hoe het er voor staat met de de landen die lid willen worden van de EU. Bosnië en Herzegovina wordt mogelijk kandidaat-lid, na 20 jaar potentieel kandidaat-lid te zijn geweest.


 
energiemeter
Bron: The Council of the European Union

En verder...

Is er vandaag een Buitengewone Raad van Vervoer, Telecommunicatie en Energie. Eigenlijk gaat het hoofdzakelijk over energie. Moet er via een noodmaatregel een correctiemechanisme komen voor de gasmarkt? Het is een van de voorgestelde oplossingen om de energieprijzen te sturen en energievoorzieningzekerheid te waarborgen.


Europa in een oogopslag

 

Datum & tijd

Organisatie

Agenda

13 december

Europees Parlement

Plenaire vergadering

13 december

Raad van de Europese Unie

Raad Algemene Zaken

13 december

Raad van de Europese Unie

Buitengewone Raad Energie

Terug naar boven