r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek uitroepteken

EU-landen zetten miljardenhulp aan Oekraïne door zonder Hongarije

zaterdag 10 december 2022, 19:11
Ukrainian and European flags
Bron: European Commission

BRUSSEL (ANP) - De EU-landen zetten een miljardenpakket om Oekraïne draaiende te houden door, buiten dwarsligger Hongarije om. De regering in Kiev kan daardoor vanaf januari rekenen op 1,5 miljard euro per maand aan goedkope leningen.

De Europese Unie wilde het noodlijdende Oekraïne zekerheid bieden over de hulp voor volgend jaar en zegde 18 miljard euro toe. Tot nu toe kwam de Europese bijstand tot frustratie van Kiev met horten en stoten tot stand. Maar Boedapest verzette zich tegen het hulppakket, volgens EU-diplomaten om zo door de EU geblokkeerde miljardensubsidies voor Hongarije los te krijgen.

De EU-landen hebben het pakket nu zo aangepast dat de instemming van Hongarije niet meer nodig is. Het is niet langer de EU die garant staat voor de terugbetaling van de lening, maar de 26 lidstaten die wel mee willen doen. Het nieuwe plan vergt donderdag nog wel de instemming van het Europees Parlement, maar die lijkt verzekerd.

De andere EU-landen blijven de komende tijd wel druk uitoefenen op Boedapest om alsnog in te stemmen met het oude plan, zeggen EU-bronnen. Dat heeft nog altijd hun voorkeur, al was het maar omdat Europese eensgezindheid in oorlogstijd het credo is.

Terug naar boven