r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek uitroepteken

Onderzoek naar omkoping Europees Parlement door Qatar

vrijdag 9 december 2022, 16:41
gewijzigd

BRUSSEL (ANP) - De Belgische politie verdenkt Qatar van het omkopen van assistenten van Europarlementariërs. Zo probeerde de Golfstaat beslissingen in het Europees Parlement naar zijn hand te zetten, melden het Belgische weekblad Knack en dagblad Le Soir.

De politie heeft vrijdagochtend vroeg zestien huiszoekingen uitgevoerd in Brussel, bevestigt het Belgische Openbaar Ministerie. Vier personen zijn meegenomen voor verhoor. Volgens Knack en Le Soir gaat het om Italianen rond de sociaaldemocratische fractie in het Europees Parlement. Onder meer vakbondskopstuk Luca Visentini en oud-Europarlementariër Pier Antonio Panzeri zouden zijn opgepakt.

"Derden met een belangrijke politieke en/of strategische positie in het Europees Parlement" kregen "substantiële geldbedragen" en "grote geschenken", laat het Openbaar Ministerie weten. De opzet was om zo "de economische en politieke besluiten van het parlement te proberen te beïnvloeden".

Het OM wil niet bevestigen dat Qatar de boosdoener is, maar houdt het op "een Golfstaat". Knack en Le Soir horen van ingewijden dat het om het gastland van het WK voetbal gaat.

Het onderzoek loopt al "meerdere maanden", zegt justitie. Het richt zich op "criminele organisatie, corruptie en het witwassen van geld".

Bij de huiszoekingen heeft de politie computers, telefoons en ongeveer 600.000 euro aan contant geld in beslag genomen. Volgens Knack en Le Soir zijn de contanten gevonden in het huis van Panzeri, die tegenwoordig een mensenrechtenorganisatie leidt. Ook bij die organisatie, Fight Impunity, zou de politie zijn binnengevallen.

Het Europees Parlement wil over het onderzoek niet meer kwijt dan dat het "zoals altijd volledige medewerking verleent aan de bevoegde autoriteiten". De PvdA'ers in het Europees Parlement, die deel uitmaken van de sociaaldemocratische fractie, noemen de zaak - als de verdenkingen kloppen - "ronduit schandalig en dieptriest". De PvdA heeft de mensenrechtenschendingen in Qatar naar eigen zeggen in haar politieke familie "herhaaldelijk aangekaart". "En we blijven dat ook doen. Het is aan de rechterlijke macht om deze zaak nu tot op de bodem uit te zoeken."

Terug naar boven