r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek uitroepteken

Kamer wil dat EU ook zonder Hongarije 18 miljard overmaakt aan Oekraïne

vrijdag 9 december 2022, 8:49
gewijzigd
Hofvijver
Bron: Sandra Maikoe

DEN HAAG (ANP) - De Europese Unie moet desnoods zonder de steun van Hongarije volgend jaar 18 miljard euro overmaken aan Oekraïne om dat land draaiende te houden, vindt de Tweede Kamer. De andere 26 lidstaten moeten dit niet laten blokkeren door de regering van premier Viktor Orbán.

De Kamer nam donderdag een motie aan van deze strekking van D66 en CDA. Een ruime meerderheid schaarde zich achter het voorstel van de twee regeringspartijen.

Hongarije weigert akkoord te gaan met het steunpakket aan Oekraïne. Het land voert daarvoor officieel andere bezwaren aan, maar volgens diplomaten verzet het zich omdat de Europese Commissie geen geld van het coronaherstelfonds wil overmaken aan Boedapest. De regering daar moet eerst een reeks maatregelen invoeren om de rechtsstaat te herstellen en corruptie te bestrijden, voordat Brussel de 5,8 miljard zal uitkeren. Ook wil de commissie 7,5 miljard euro aan andere subsidies blokkeren tot de regering van Orbán op het rechte pad is.

In Brussel is nog de hoop dat er volgende week tijdens de top van Europese staatshoofden en regeringsleiders alsnog een oplossing wordt gevonden voor het probleem. Lukt dat niet dan zullen de overige lidstaten zeer waarschijnlijk het plan toch doorzetten en zonder de garantiesteun van Boedapest de 18 miljard euro overmaken aan Kiev.

Terug naar boven