r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek uitroepteken

Paspoortvrij reizen voor Bulgaren en Roemenen op de lange baan

woensdag 7 december 2022, 16:10
Een lang hek bij de grensovergang tussen Spanje en Marokko
Bron: Agosto-08 - Wikimedia

BRUSSEL (ANP) - Bulgarije en Roemenië krijgen voorlopig geen toestemming om toe te treden tot het paspoortvrije Schengengebied. Nederland dwarsboomt de toelating van Bulgarije en Oostenrijk zelfs die van beide Balkanlanden.

Roemenië en Bulgarije en ook Kroatië hoopten donderdag, na jaren wachten, eindelijk te horen te krijgen dat ze mogen aansluiten bij de Schengenzone. Ze hadden de steun van de Europese Commissie, die nagaat of een land aan de eisen voldoet en bijvoorbeeld zijn grensbewaking op orde heeft, en van bijna alle EU-lidstaten. Maar toetreding is voorlopig alleen voor Kroatië weggelegd, zeggen EU-diplomaten. Dat land krijgt donderdag als enige de zegen van de migratieministers van de EU-landen.

Nederland kan wel leven met de toetreding van Roemenië, maar houdt vol dat Bulgarije nog niet heeft aangetoond dat het daar klaar voor is. Oostenrijk verzet zich tegen de verwelkoming van allebei de landen. Eerst moet het Europese grens- en migratiebeleid beter gaan functioneren, vindt de regering in Wenen. Zweden, dat aanvankelijk ook bezwaar maakte, heeft die bedenkingen inmiddels ingeslikt.

Terug naar boven