r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek

Europa Vandaag: een Europees Certificaat voor Ouderschap; ministers spreken Eurocommissarissen

woensdag 7 december 2022, 8:30

Europa Vandaag brengt u dagelijks op de hoogte van de activiteiten in de Europese politiek. Geselecteerd en becommentarieerd door de redactie van Europa-Nu.nl. Raadpleeg dagelijks de rubriek om op de hoogte te blijven van Europese ontwikkelingen!

 
Kind bij vader op nek

Krijgen we een Europees Certificaat voor Ouderschap?

De Eurocommissarissen verzamelen zich in Brussel voor hun wekelijkse College. Ze kunnen er vandaag niet allemaal bij zijn. Zo is Commissievoorzitter Ursula von der Leyen in Milaan voor een onderonsje met de Italiaanse president Sergio Matarella, is Green Dealgigant Frans Timmermans in Nederland en is Commissaris Jutta Urpilainen in Finland.

De wel aanwezige Eurocommissarissen willen de erkenning van ouderschap in de EU gelijktrekken. Soms wordt iemands ouderschap over een kind in de ene lidstaat wél erkend, maar in het andere EU-land niet. Dit kan tot problemen leiden wanneer de betrokkenen naar een ander EU-land reizen of verhuizen. Rechten van het kind (onderhoudsbijdrage, erfrecht) kunnen dan in gevaar komen.

Als het aan Eurocommissarissen Didier Reynders (Justitie) en Věra Jourová (Europese Waarden en Transparantie) ligt komt er een Europees Certificaat voor Ouderschap. Dit is geen oorkonde of diploma à la Cambridge Advanced English, maar een stukje bewijs om reizende en verhuizende ouders en kinderen te beschermen.


 
Liesje Schreinemacher, Dutch Minister for Foreign Trade and Development Cooperation.
Bron: European Commission

Brussel kleurt Oranje

Brussel kleurt vandaag Oranje, en niet omdat de Belgen na de uitschakeling op het WK voetbal staan te springen om hun noorderburen aan te moedigen. Na het College van Commissarissen gaat een aantal Eurocommissarissen direct weer door om in gesprek te gaan met een tweetal Nederlandse ministers.

Liesje Schreinemacher, minister voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking, spreekt met Margrethe Vestager. Deze Eurocommissaris voor Mededinging is de laatste tijd sowieso op de Nederlandse tour: vorige maand bezocht ze Maastricht én Rotterdam. Morgen spreekt ze Alexandra van Huffelen, staatssecretaris voor Digitalisering.

Na haar gesprek met Vestager gaat Schreinemacher op zoek naar het kantoor van Thierry Breton, Eurocommissaris voor de Interne Markt.

Schreinemacher is niet de enige minister die met Eurocommissarissen in gesprek gaat. Minister Mark Harbers van Infrastructuur en Waterstaat spreekt via videoverbinding met Adina Vălean, Eurocommissaris voor Transport. Wellicht proosten de twee alvast op de aanleg van de nieuwe Lelylijn, die kans maakt op een miljoenensubsidie van de EU.


En verder...

Heeft ook Franse Timmermans, Eurocommissaris voor de Europese Green Deal, een Nederlands getint dagje. Hij gaat de dialoog aan met de studenten van de universiteit in Wageningen

Begint vandaag in Montréal, Canada, de volgende conferentie van de Verenigde Naties. Ditmaal niet over klimaat, maar over biodiversiteit. De top, COP15 genoemd, duurt tot en met 19 december.


Europa in een oogopslag

 

Datum & tijd

Organisatie

Agenda

7 december

Europese Commissie

College van Commissarissen: erkenning ouderschap

7 december

Europese Commissie (Vestager, Breton)

Ontmoeting minister Schreinemacher met Eurocommissaris Breton; ontmoeting minister Schreinemacher met Eurocommissaris Vestager

7 december

 

Europese Commissie (Vălean)

In gesprek met minister Harbers

7 december

Europese Commissie (Timmermans)

In dialoog met studenten van de Universiteit Wageningen

7-19 december

Verenigde Naties

Biodiversiteitconferentie in Montréal, Canada

Delen

Terug naar boven