r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek

VN: wellicht geen grote vluchtelingenstroom meer uit Oekraïne

maandag 5 december 2022, 1:30
Europa Building illuminated with UA flag for the UA Independence Day
Bron: The Council of the European Union

BERLIJN (ANP/DPA) - De VN-vluchtelingenorganisatie UNHCR verwacht niet dat nog grote aantallen Oekraïners toevlucht zoeken in EU-landen wegens de oorlog in hun thuisland. Eerder zou het aantal intern ontheemden nog kunnen toenemen, zegt UNHCR-chef Filippo Grandi in een zondag gepubliceerd interview met Der Spiegel.

"Ik hoop dat er niet weer een grote vluchtelingenstroom komt", zegt Grandi, die tegelijkertijd een slag om de arm houdt. "Maar oorlog is onvoorspelbaar." Volgens Grandi hebben de Oekraïners die achterblijven hoogstwaarschijnlijk meer steun nodig. "Degenen die tot nu toe in Oekraïne zijn gebleven, hebben minder contacten in Europa of zijn minder mobiel", zei hij tegen Der Spiegel.

Met het oog op het winterweer en de aanhoudende Russische bombardementen op de civiele infrastructuur van Oekraïne - vooral op elektriciteits- en warmtevoorzieningsfaciliteiten - wordt gevreesd dat veel meer Oekraïners naar de EU zouden kunnen vluchten. "We maken ons hier grote zorgen over, omdat deze aanvallen betekenen dat veel mensen gedwongen kunnen worden om de vrieskou in Oekraïne te ontvluchten", zei de Duitse ambassadeur in Londen zondag.

De Russische invasie van Oekraïne eind februari heeft volgens de UNHCR geleid tot de grootste ontheemding in decennia. Bijna acht miljoen Oekraïners hebben toevlucht gezocht in Europese landen.

Delen

Terug naar boven