r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek

Nog steeds minder hiv diagnoses in Europa dan voor coronapandemie

woensdag 30 november 2022, 12:20
gewijzigd

STOCKHOLM (ANP) - Het aantal hiv-diagnoses in Europa was vorig jaar nog steeds bijna een kwart lager dan voor de coronapandemie. De Europese gezondheidsdienst ECDC presenteerde woensdag in aanloop naar Wereldaidsdag samen met de Wereldgezondheidsorganisatie nieuwe cijfers over 2021.

Dagelijks werden vorig jaar in de Europese regio bijna 300 nieuwe hiv-diagnoses gesteld. Van 46 van de 53 landen in de regio zijn data bekend, waaronder van Rusland, Turkije en Israël. Binnen het kleinere groepje EU-landen en Noorwegen, IJsland en Liechtenstein gaat het om 45 diagnoses per dag. Het aantal mensen in de EU dat hiv heeft zonder het te weten neemt naar verwachting af. Toch leeft van de mensen die het virus hebben momenteel naar schatting nog één op de acht zonder diagnose.

In 2020, het eerste jaar van de coronapandemie, nam het aantal hiv-diagnoses in Europa al sterk af. Gezondheidsdiensten waren in coronatijd overbelast waardoor het lastiger was voor landen om voldoende mensen te laten testen op hiv. Dat kan van invloed zijn geweest op de afname van het aantal diagnoses, aldus directeur van ECDC Andrea Ammon. Maar mogelijk raken er ook simpelweg minder mensen geïnfecteerd. ECDC en de Wereldgezondheidsorganisatie onderzoeken nog wat de blijvende impact van de pandemie en ook de oorlog in Oekraïne is op de preventie en opsporing van hiv in Europa.

In sommige landen is volgens ECDC het stigma op hiv blijvend van invloed op het aantal mensen dat zich laat testen. De organisaties stellen dat het "cruciaal" is om snel meer testen mogelijk te maken in de Europese regio.

Sommige mensen lopen een groter risico op hiv, zoals sommige mannen die seks hebben met mannen. Als zij zich minder vaak kunnen laten testen, wordt de kans dat iemand lang rondloopt met hiv zonder dit te weten groter. Volgens ECDC-directeur Ammon is dit zorgelijk. "Dit is niet goed voor individuen, aangezien zij een grotere kans hebben op een ernstig verloop van de ziekte en zelfs de dood als ze laat worden gediagnosticeerd." Ook kunnen mensen die ongemerkt hiv hebben opgelopen het virus doorgeven aan de mensen met wie ze seks hebben.

Recent onderzoek van de Stichting HIV Monitoring (SHM) laat zien dat in Nederland het aantal hiv-diagnoses afgelopen jaren daalt. Volgens de stichting is dat deels te danken aan het gebruik van PrEP, een middel dat risicogroepen kunnen slikken ter voorkoming van een infectie. Naar schatting wisten echter ook vorig jaar in Nederland 1400 mensen niet dat zij leven met hiv.

Delen

Terug naar boven