r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek uitroepteken

Inflatie eurozone koelt af tot 10 procent na record in oktober

woensdag 30 november 2022, 11:04
Rekenmachine, papier, paperclip, balpen

LUXEMBURG (ANP) - Het dagelijks leven in de eurozone is deze maand 10 procent duurder geworden, meldt het Europese statistiekbureau Eurostat op basis van voorlopige cijfers. Daarmee lijkt het tempo waarin de consumentenprijzen stijgen in het eurogebied wat te zijn afgenomen ten opzichte van een maand eerder. In oktober kwam de inflatie in de eurozone nog uit op een record van 10,6 procent op jaarbasis.

Het is voor het eerst in anderhalf jaar dat de inflatie niet verder oploopt. Het inflatiecijfer viel ook iets lager uit dan de 10,4 procent waar economen in doorsnee rekening mee hadden gehouden. Ten opzichte van oktober waren consumenten en bedrijven 0,1 procent goedkoper uit, terwijl was gerekend op een toename van 0,2 procent.

De afkoeling van de inflatie komt vooral doordat benzine en diesel goedkoper zijn geworden ten opzichte van een maand eerder. Ook de gas- en elektriciteitsprijzen zijn wat aan het dalen. De energieprijzen zorgen desondanks nog altijd met afstand voor het grootste deel van de geldontwaarding. Ook de prijzen voor voeding, alcohol en tabak gingen opnieuw omhoog.

Eerder op de dag maakte het Centraal Bureau voor de Statistiek al bekend dat de inflatie in Nederland deze maand flink is afgekoeld tot 11,2 procent, volgens de Europese meetmethode. Dat was in oktober nog 16,8 procent. Nederland is daarmee flink gezakt op de lijst van de landen met de hoogste inflatie. In de Baltische staten is de inflatie met ruim 21 procent nog altijd het hoogst. Van de landen die al gegevens aanleverden hebben Spanje (6,6 procent) en Frankrijk (7,1 procent) de laagste inflatie.

De Europese Centrale Bank (ECB) heeft de rentes dit jaar al meerdere keren verhoogd om de inflatie terug te brengen richting de doelstelling van 2 procent. Bij een meevallend inflatiecijfer zou de ECB kunnen overwegen om de rente met een kleinere stap te verhogen, na de recente forse renteverhogingen van 0,75 procentpunt. In december vergaderen de centrale bankiers opnieuw over de rente in de eurozone.

Terug naar boven