r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek uitroepteken

Europa Vandaag: EU wil opboksen tegen China; Spanje sjoemelt met spyware

dinsdag 29 november 2022, 8:30

Europa Vandaag brengt u dagelijks op de hoogte van de activiteiten in de Europese politiek. Geselecteerd en becommentarieerd door de redactie van Europa-Nu.nl. Raadpleeg dagelijks de rubriek om op de hoogte te blijven van Europese ontwikkelingen!

 
24th meeting of ACP-EU Development Finance Cooperation Committee
Bron: The Council of the European Union

Ontwikkeling of strategie?

Europese ministers van Buitenlandse Zaken wonen vandaag een bijeenkomst van de EU bij met de Organisatie van staten in Afrika, het Caribisch gebied en de Stille Oceaan (OACPS), ook wel bekend als de ACS-landen.

De samenwerking tussen de EU en de ACS-landen bestaat al enkele decennia en is toegespitst op drie hoofdthema's: economische samenwerking, ontwikkelingssamenwerking en het bevorderen van mensenrechten en democratie. Officieel dan, want geopolitieke belangen wegen natuurlijk net zo zwaar.

Op de agenda staat namelijk onder meer de Global Gateway-strategie van de EU. Die strategie gaat over het investeren in infrastructurele projecten in Azië en Afrika, waarmee de EU wil opboksen tegen het Belt and Road Initiative van China. China wil met zijn Nieuwe Zijderoute een dominante positie verkrijgen op mondiaal niveau, de EU biedt een alternatief.

Verder op de planning: een nieuw partnerschap tussen de EU en OACPS, de voedsel- en energiecrisis en een nabespreking van de laatste VN-klimaatconferentie.


 
digitale toekomst van Europa

Spanje sjoemelt met Spyware

Het Europees Parlement doet al enige tijd onderzoek naar onrechtmatig gebruik van het spionagesoftwareprogramma Pegasus door lidstaten. De tijdelijke onderzoekscommissie PEGA, die zich hierover buigt, kent genoeg Nederlandse inbreng: Jeroen Lenaers (CDA) is de voorzitter, terwijl Sophie in 't Veld (D66) rapporteur is.

In een onlangs verschenen rapport van In 't Veld kwamen niet alleen Griekenland, Hongarije en Polen er slecht van af, ook in Spanje wordt er gesjoemeld met spyware. Zo werd bekend dat de telefoon van de Spaanse premier Sánchez is afgetapt, terwijl er vooral ophef was over de mogelijke inzet van Pegasus tegen Catalaanse seperatisten.

Vandaag vindt er in het Europees Parlement een hoorzitting plaats over het Spaanse spywareschandaal, hoewel de regering in Madrid stellig ontkent dat men politieke tegenstanders bespioneert.


 
Ukrainian and European flags
Bron: European Commission

Cultuur kent geen grenzen

Dat cultuur geen grenzen kent, bewijzen de ministers van de Raadsformatie Onderwijs, Jeugdzaken, Cultuur en Sport. Zij komen vandaag in Brussel bijeen om te bespreken hoe de EU solidair kan zijn met de Oekraïense cultuursector.

De invloed van recente crises - coronapandemie, Russische agressie in Oekraïne, energiecrisis - houdt dus ook deze ministers bezig. Hoe overleven culturele instellingen de hoge energieprijzen? Hoe kan sport duurzaam worden ontwikkeld?

De ministers van Onderwijs bespreken verder het welzijn van kinderen in een tijdperk van digitaal onderwijs, terwijl de ministers van Cultuur van plan zijn om het werkplan van de EU voor cultuur 2023-2026 goed te keuren.


En verder...

Reist Olivér Várhelyi, Eurocommissaris voor Nabuurschap en Uitbreiding naar Bosnië en Herzegovina, ongetwijfeld om over de toetreding van de Balkanstaat tot de EU te spreken.

Spreekt Frans Timmermans, Eurocommissaris voor de Europese Green Deal, met voormalig minister en kersverse NS-directeur Wouter Koolmees.

Gaat Eurocommissaris voor Energie, Kadri Simson, in gesprek over het energieplafond met de leden van de commissie Industrie van het Europees Parlement.


Europa in een oogopslag

 

Datum & tijd

Organisatie

Agenda

29 november

Raad van de Europese Unie

Top met collega's uit Afrika, het Caribisch gebied en de Stille Oceaan

29 november

Europees Parlement

Hoorzitting Spanje over gebruik PEGASUS-spyware; vergadering tijdelijke onderzoekscommissie Pegasus

 

29 november

Raad van de Europese Unie

EU-werkplan voor cultuur 2023-2026; steun voor Oekraïense culturele sector; culturele instellingen in de energiecrisis

29 november

 

Europese Commissie (Várhelyi)

Eurocommissaris Várhelyi voor Nabuurschap en Uitbreiding bezoekt Bosnië en Herzegovina

29 november

Europese Commissie (Timmermans)

Eurocommissaris Timmermans voor de Europese Green Deal ontmoet NS-topman Wouter Koolmees

29 november

EP-commissie Industrie

Eurocommissaris Simson voor Energie bespreekt het energieplafond met de EP-commissie Industrie

Terug naar boven