r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek uitroepteken

Europa Vandaag: al lerende doet men. Hoe lessen uit het verleden Europa vooruit moeten helpen

maandag 28 november 2022, 8:31

Europa Vandaag brengt u dagelijks op de hoogte van de activiteiten in de Europese politiek. Geselecteerd en becommentarieerd door de redactie van Europa-Nu.nl. Raadpleeg dagelijks de rubriek om op de hoogte te blijven van Europese ontwikkelingen!

 
Josep BORRELL FONTELLES
Bron: The Council of the European Union

Dat scheelt een slok op een Borrell

De Raad Buitenlandse zaken van vandaag begon eigenlijk gisteren. Buitenlandchef Josep Borell ontmoette toen Moussa Faki Mahamata, voorzitter van de Commissie van de Afrikaanse Unie. Vandaag praten ook de ministers met Faki. Het is de voortzetting van de EU-Afrikatop van februari dit jaar. Naast de onderlinge relatie wordt besproken hoe het verder moet met andere relevante wereldwijde kwesties, zoals de voedselonzekerheid en de groene transitie. Uiteindelijk moet er een gezamenlijke visie voor 2030 worden afgesproken.

De lidstaten bespreken ook nog andere zaken. Zoals beter reageren op crises. Vooral met de geleerde lessen uit de situatie in Oekraïne en Afghanistan in het achterhoofd. Een ander onderwerp is het meer toepassen van de de zogenaamde nexusbenadering. Nexus staat voor de onderlinge afhankelijkheid en synergie tussen water, energie en landbouwbeleid, en hoe deze in de praktijk beter in beleid kan terugkomen. Ook landen buiten de EU kunnen van deze lessen bijna letterlijk de vruchten plukken.


 
Vrouw die hard studeerd

Samen leren, samen leven

De onderwijsministers praten vandaag over een aanbeveling van de Raad om schooluitval en ondermaatse prestaties in basisvaardig­heden van kinderen te verminderen. Vervolgens buigen ze zich over conclusies van de Raad over Welzijn. Deze doet aanbevelingen over hoe digitale leeromgevingen tot betere schoolresultaten kunnen leiden. De tijdens de corona-lockdowns opgedane ervaring is hierbij van groot belang.

In dezelfde Raad kijken de ministers van Jeugdzaken naar de bevordering van een intergenerationele kijk op het gebied van jeugdzaken. Dus: hoe kunnen jong en oud van elkaar leren en elkaar helpen om tot goed beleid te komen? De ministers van Cultuur, ten slotte, zijn van plan zijn het EU-werkplan 2023-2026 voor cultuur goed te keuren.


En verder...

Wordt een Interparlementaire bijeenkomst georganiseerd door het EP over verbeterd rekenschap voor ernstige internationale misdaden.

Organiseert het Europees Parlement een bijeenkomst over Bescherming van geografische aanduidingen voor ambachtelijke en industriële producten, zoals de Limburgse vlaai en Goudse kaas.

Presenteert de speciale commissie voor de COVID-19 pandemie presenteert tenslotte de lessen die geleerd zijn en aanbevelingen voor de toekomst.


Europa in een oogopslag

 

Datum & tijd

Organisatie

Agenda

28 november

Raad van de Europese Unie

Raad Buitenlandse Zaken (Ontwikkeling)

28 november

Raad van de Europese Unie

Raad Onderwijs, Jeugdzaken, Cultuur en Sport

28 november

Europees Parlement

Interparlementaire bijeenkomst

28 november

JURI

Interparlementaire bijeenkomst

28 november

Raadswerkgroep telecommunicatie

Werkgroep telecommunicatie en informatiemaatschappij

28 november

Special Committee on COVID-19 pandemic

Lessen en aanbevelingen

Terug naar boven