r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek

Europa Vandaag: een dag vol handel en een actieplan voor de migratieministers

vrijdag 25 november 2022, 8:15

Europa Vandaag brengt u dagelijks op de hoogte van de activiteiten in de Europese politiek. Geselecteerd en becommentarieerd door de redactie van Europa-Nu.nl. Raadpleeg dagelijks de rubriek om op de hoogte te blijven van Europese ontwikkelingen!

 
Vrachtschip op zee
Bron: Flickr / Mike Baird

Handelssteun voor Oekraïne?

Vandaag komen de ministers van Buitenlandse Zaken bijeen voor een Raadsbijeenkomst over handel. Zij bereiden zich onder andere voor op de 13e ministeriële conferentie van de Wereldhandelsorganisatie. Alle Europese lidstaten zijn hiervan lid en in onderhandelingen worden zij vertegenwoordigd door de Europese Unie. De EU streeft hierin naar transparante en verantwoordelijke handel, waarin de Europese waarden worden gewaarborgd.

Hierbij kijkt de EU verder dan de grote mogendheden. Zo mogen bedrijven uit ontwikkelingslanden in bepaalde gevallen hun producten tegen lagere importtarieven op de Europese markt brengen. Ook aan Oekraïne, waar het nog steeds oorlog is, wordt hierbij gedacht. De ministers van handel bespreken vandaag mogelijke handelssteun aan het land.


 
Amerikaanse en Europese vlaggen tegenover elkaar © Europese Unie, 2016. Foto: Cristof Echard

Houden de grootmachten de handelswapenstilstand vol?

Toch kunnen de grote mogendheden tijdens een Raad over handel niet worden overgeslagen. Vandaag bespreken de ministers namelijk ook de Europese handelsbetrekkingen met de Verenigde Staten, een van de grootste handelspartners van de Europese Unie.

De handelsrelatie tussen de EU en de VS ging de afgelopen jaren met horten en stoten. Onderling hadden beide blokken importheffingen ingesteld op elkaars producten, met name op staal en aluminium. Ook beschuldigen beide partijen elkaar van concurrentievervalsing in de luchtvaartsector door overheidssteun te geven aan de eigen vliegtuigbouwers. In juni 2021 kwam alles gelukkig toch goed: de strafmaatregelen werden aan beide kanten voor vijf jaar bevroren.


 
Ylva Johansson
Bron: European Commission

Twintig punten voor de EU-ministers van asiel- en migratiebeleid

Naast de ministers van Buitenlandse Zaken mogen ook de ministers van Binnenlands Zaken vandaag in actie komen. Het Tsjechische voorzitterschap heeft namelijk een buitengewone Raad Binnenlandse Zaken bijeen geroepen om de huidige situatie op de migratieroutes te bespreken.

Afgelopen maandag riep de Europese Commissie namelijk de rest van de Europese Unie op om zich meer in te spannen om illegale migratiestromen terug te dringen. Ter verduidelijking stelde Eurocommissaris Ylva Johansson dat het redden van mensenlevens op zee voorop staat, maar dat het ook hard nodig is dat EU-landen meer asielzoekers van elkaar overnemen.

Hoe moeten de EU-landen dat doen? Hier heeft Johansson al goed over nagedacht: ze legt vandaag een actieplan van twintig punten voor aan de aanwezige ministers.


Europa in een oogopslag

 

Datum & tijd

Organisatie

Agenda

25 november

Raad van de Europese Unie

Raad Buitenlandse Zaken/Handel

25 november

Raad van de Europese Unie

Buitengewone Raad Binnenlandse Zaken

Delen

Terug naar boven