r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek

EU-kopstuk Michel op bezoek bij Chinese president

donderdag 24 november 2022, 12:39
Charles Michel tijdens Topconferentie EU-China
Bron: The Council of the European Union

BRUSSEL (ANP) - EU-kopstuk Charles Michel gaat op bezoek bij de Chinese president. Hij zal volgende week donderdag in Beijing moeten laveren tussen EU-landen die de economische banden met China koesteren en landen die de opkomende grootmacht juist meer weerwerk willen bieden.

De voorzitter van de raad van Europese regeringsleiders en staatshoofden spreekt Xi Jinping in een tijd van geopolitieke en economische spanningen, beseft hij. China weigert Rusland af te vallen om de oorlog die het voert tegen Oekraïne. Ondertussen manen de Verenigde Staten Europa om zich bij de VS aan te sluiten in de handelsoorlog tussen 's werelds twee grootste economieën.

De EU ziet China de laatste jaren steeds minder als een partner en steeds meer als een concurrent en systeemrivaal. Maar EU-landen denken daarover heel verschillend. EU-zwaargewicht Duitsland stelt zich veel toegeeflijker op dan het kleine Litouwen, dat door Beijing werd gestraft omdat het de banden met Taiwan had aangehaald.

De Duitse economie leunt zwaar op China. Bondskanselier Olaf Scholz ging eerder deze maand al bij Xi langs om hem te feliciteren met de verlenging van zijn regeertermijn.

Delen

Terug naar boven