r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek

Europees Parlement bestempelt Rusland als sponsor van terrorisme

woensdag 23 november 2022, 12:55
Kremlin
Bron: WikiMedia/Meghas

STRAATSBURG (ANP) - Het Europees Parlement noemt Rusland voortaan een sponsor van terrorisme. Het stempel, waarop Oekraïne al langer aandringt, heeft vooralsnog vooral symbolische waarde.

De EU heeft, anders dan de Verenigde Staten, nog geen zwarte lijst met landen die terrorisme steunen. Een land dat op de Amerikaanse lijst belandt, kan bijvoorbeeld moeilijker aan internationale financiële hulp, leningen en wapens komen. De VS willen Rusland nog niet op de lijst zetten.

Het Europees Parlement vindt wel dat Rusland de aanduiding verdient. "Russische troepen hebben woonwijken en civiele infrastructuur lukraak aangevallen, duizenden Oekraïense burgers gedood en terreurdaden gepleegd in heel het land." Het parlement wijst op de verwoesting van het Oekraïense verwarmings- en stroomnet met de winter voor de deur, "met de bedoeling om de burgerbevolking te terroriseren". Het vraagt om een Europese zwarte lijst voor 'staten die terrorisme sponsoren', zodat het etiket ook gevolgen krijgt.

In afwachting daarvan moet de EU proberen Rusland verder diplomatiek in het nauw te brengen, vindt het EU-parlement. Het roept de EU-landen verder op om bijvoorbeeld de Wagnergroep en een militie van Tsjetsjeense strijders op de al bestaande Europese lijst van terroristische groepen te plaatsen.

De uitspraak van het parlement mag dan geen rechtstreekse concrete gevolgen hebben, die kan wel helpen Rusland verder te isoleren, denkt Europarlementariër Peter van Dalen van de ChristenUnie, een van de initiatiefnemers. "Bovendien is deze tekst een duidelijke steunbetuiging aan Oekraïne."

De Oekraïense president Volodimir Zelenski heeft direct op Twitter gereageerd. "Ik verwelkom het besluit om Rusland te erkennen als een sponsor van terrorisme en als een staat die middelen van terrorisme gebruikt. Rusland moet op alle niveaus geïsoleerd en verantwoordelijk gehouden worden om een ​​einde te maken aan het langdurige beleid van terrorisme in Oekraïne en de rest van de wereld", aldus Zelenski.

Delen

Terug naar boven