r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek

Donortop voor Moldavië levert 100 miljoen op

maandag 21 november 2022, 17:15
platformwerk

PARIJS (ANP/RTR1/AFP2) - Een internationale conferentie in Parijs over hulp aan Moldavië heeft ruim 100 miljoen euro opgeleverd voor het armlastige buurland van Oekraïne. Het is de derde editie van het initiatief van Duitsland, Frankrijk en Roemenië, maar deze top is extra belangrijk omdat de winter voor de deur staat en Moskou de gastoevoer naar het land van 2,6 miljoen inwoners heeft afgeknepen.

Import van stroom uit Oekraïne is niet langer mogelijk vanwege de Russische bombardementen op de energie-infrastructuur. De Moldavische regering heeft Roemenië gevraagd goedkoop gas te leveren, maar het land blijft uiterst kwetsbaar.

Volgens de Moldavische president Maia Sandu wordt haar land bedreigd met een acute energiecrisis. Haar Franse ambtgenoot Emmanuel Macron3 zei dat een groot deel van het ingezamelde bedrag moeten worden ingezet om Moldavië te helpen die crisis te bezweren.

Duitsland draagt 32,3 miljoen euro bij, maakte minister van Buitenlandse Zaken Annalena Baerbock bekend. "We zullen Moldavië niet in de kou laten staan." Volgens haar Franse collega Catherine Colonna "moeten we de bevolking helpen stand te houden".

De voormalige Sovjetrepubliek is sinds eind juni kandidaat-lid om toe te treden tot de Europese Unie4. De conferentie is ook bedoeld Moldavische bestuurders te helpen op het lange pad naar lidmaatschap.

Ondertussen wordt het land militair bedreigd door de aanwezigheid van Russische soldaten in de pro-Russische separatistische regio Transnistrië. Daarnaast heeft Moldavië veel Oekraïense vluchtelingen opgevangen. Er zijn er nog altijd 80.000. Eerder deze maand zegde de EU 250 miljoen euro toe voor onder meer gasleveringen, bovenop de honderden miljoenen die de afgelopen maanden al zijn overgemaakt naar Chisinau voor hulp aan vluchtelingen,

Delen


 • 1. 
  Dit nieuwsagentschap verzamelt wereldwijd informatie voor zowel de gedrukte pers als voor audiovisuele media. Daarnaast is Thomson Reuters de leverancier van financiële gegevens en kennis voor instellingen in de financiële sector, het bedrijfsleven en de zorgsector.
   
 • 2. 
  Dit Franse persbureau is het oudste en één van de grootste persbureaus ter wereld. Het persbureau is opgericht in 1835 door <span lang="fr">Charles-Louis Havas</span> als <span lang="fr">Agence Havas</span>. Op 20 augustus 1944 hebben journalisten uit het Franse verzet het hoofdkwartier van <span lang="fr">Agence Havas</span>, dat onderdeel was geworden van het <span lang="fr">Vichy</span> regime en onder de naam <span lang="fr">Office Français d'information</span> (OFI) opereerde, bezet en overgenomen. Na de oorlog werd het OFI opgeheven en vervangen door <span lang="fr">Agence France-Presse</span> (AFP).
   
 • 3. 
  Emmanuel Macron (1977) is sinds 14 mei 2017 president van Frankrijk. Hij is leider van de progressief-liberale beweging Renaissance (tot 2022 'La République En Marche'). Macron was geruime tijd lid van de Parti Socialiste, maar werd in 2015 onafhankelijk. Hij werkte bij de Inspectie van Financién en bij de Bank Rothschild, en was adjunct-secretaris-generaal van de Staf van president Hollande. In 2014-2016 was hij minister van Economische Zaken, Industrie en Digitale Industrie.
   
 • 4. 
  De Europese Unie (EU) is het belangrijkste samenwerkingsverband in Europa. De deelnemende landen hebben voor deze Unie een aantal organisaties opgericht waaraan zij een deel van hun eigen bevoegdheden hebben overgedragen. Dit zijn onder meer het Europees Parlement, de Europese Commissie, de Raad en het Europese Hof van Justitie.
   

Terug naar boven