r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek

Verenigd Koninkrijk zal zich niet aanpassen aan EU-wetgeving

maandag 21 november 2022, 12:47
Rishi Sunak
Bron: Flickr / HM Treasury

BIRMINGHAM (ANP/BLOOMBERG) - Het Verenigd Koninkrijk is niet van plan het beleid aan te passen om de handelsrelatie met de Europese Unie1 te verbeteren. Premier Rishi Sunak2 zei dat in een reactie op berichten dat de Britse regering de relatie met de EU opnieuw zou willen bekijken. Daarbij werd gerept over een akkoord zoals ook tussen Zwitserland en de EU geldt.

Zwitserland heeft in een bepaalde vorm toegang tot de Europese interne markt, maar moet in ruil daarvoor voorwaarden accepteren, waaronder de toelating ​​van werknemers uit EU-landen. Ook gaan er betalingen van Zwitserland naar Brussel.

"Onder mijn leiding zal het Verenigd Koninkrijk geen enkele relatie met Europa nastreven die berust op aanpassing aan de EU-wetgeving", zei Sunak maandag op de jaarlijkse conferentie van de Confederation of British Industry, de grootste werkgeversorganisatie van het Verenigd Koninkrijk, in Birmingham. Dat Groot-Brittannië zijn eigen regelgevingsvrijheid heeft, is "een belangrijke kans van brexit", zei hij.

Delen


  • 1. 
    De Europese Unie (EU) is het belangrijkste samenwerkingsverband in Europa. De deelnemende landen hebben voor deze Unie een aantal organisaties opgericht waaraan zij een deel van hun eigen bevoegdheden hebben overgedragen. Dit zijn onder meer het Europees Parlement, de Europese Commissie, de Raad en het Europese Hof van Justitie.
     
  • 2. 
    Rishi Sunak (1980) is sinds 25 oktober 2022 minister-president van het Verenigd Koninkrijk. Hij is sinds 2015 lid van het Lagerhuis voor de Conservatieven en vanaf 24 oktober 2022 partijleider. In 2020-2022 was hij minister van Financiën in het kabinet-Johnson. Sunak heeft Indiase ouders, die migreerden uit Oost-Afrika.
     

Terug naar boven