r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek

Timmermans: EU teleurgesteld in klimaatakkoord COP27

zondag 20 november 2022, 6:29
Climate justice now

SHARM-EL-SHEIKH (ANP) - De Europese Unie is teleurgesteld in het resultaat van de VN-klimaattop, zegt Eurocommissaris en vicevoorzitter van de Europese Commissie Frans Timmermans1.

Op de VN-klimaattop in het Egyptische Sharm-el-Sheikh zijn landen het eens geworden, zo'n anderhalve dag nadat de top eigenlijk afgelopen zou zijn. Een slotakkoord is bereikt en de COP27 komt zo op zijn einde. In de verlenging van de klimaattop moesten de bijna tweehonderd landen op veel punten nog overeenstemming bereiken. Dat is uiteindelijk gelukt, maar de EU vindt het resultaat onvoldoende, aldus Timmermans. Ook VN-chef António Guterres drukte die mening uit.

"Dit akkoord is een te kleine stap voorwaarts", zei een kritische Timmermans. Volgens de Nederlander zijn te veel landen bang om de nodige inspanningen te verrichten om klimaatverandering terug te dringen. Daarnaast riep hij de deelnemende landen op te erkennen dat het akkoord tekortschiet.

Delen


  • 1. 
    Frans Timmermans (1961) is sinds 1 november 2014 vicevoorzitter van de Europese Commissie. In de Commissie-Von der Leyen is hij belast met de Europese Green Deal. In de Commissie-Juncker was hij verantwoordelijk voor 'betere regulering' en duurzame ontwikkeling. De heer Timmermans was in 2012-2014 minister van Buitenlandse Zaken in het kabinet-Rutte II. Daarvoor was hij staatssecretaris van Buitenlandse Zaken (belast met Europese samenwerking) in het kabinet-Balkenende IV. Van 19 mei 1998 tot 22 februari 2007 en van 17 juni 2010 tot 5 november 2012 was de heer Timmermans Tweede Kamerlid voor de PvdA. Daarvoor was hij adviseur en particulier secretaris van dr. M. van der Stoel, Hoge Commissaris nationale minderheden van de OVSE. Als Kamerlid hield hij zich bezig met defensie en buitenlandse zaken. In 2019 was hij PvdA-lijsttrekker bij de Europese verkiezingen.
     

Terug naar boven