r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek

Europees Parlement: nieuw voorstel op klimaattop niet in balans

zaterdag 19 november 2022, 15:28
droogte klimaatverandering
Bron: flickr/ Tim J Keegan

SHARM-EL-SHEIKH (ANP/RTR1) - Het nieuwe voorstel voor een slotakkoord op de klimaattop is niet in balans, vindt Bas Eickhout2, delegatieleider van het Europees Parlement3. De voorzitter van de VN-top in Sharm-el-Sheikh, de Egyptische minister Sameh Soukry, had eerder een nieuw concept gepubliceerd. "Als het gaat over de klimaatambities in het akkoord, dan is het eigenlijk slechter dan wat vorig jaar is afgesproken in Glasgow."

De discussie gaat de afgelopen twee weken voor een groot deel over het al dan niet optuigen van een fonds voor het vergoeden van schade die het gevolg is van klimaatverandering. Eurocommissaris Frans Timmermans4 maakte donderdagavond bekend dat de EU de ontwikkelingslanden tegemoetkomt door in te stemmen met zo'n klimaatschadefonds, maar wel onder bepaalde voorwaarden.

Timmermans zei onder meer dat landen extra stappen moeten zetten om de opwarming van de aarde te beperken tot 1,5 graad Celsius. Eickhout noemt de conceptversie eerder "een herhaling van Glasgow op zijn best - en eigenlijk is het een stap terug". De woorden 'fossiele brandstoffen' zijn bijna niet genoemd. Net als in Glasgow staat er dat het gebruik van steenkool "afgebouwd" moet worden. Hierover was de discussie vorig jaar groot. Toen werd het woord "uitfaseren" op het laatste moment vervangen voor het zwakkere "afbouwen" van steenkoolgebruik.

Verder wil de Europese Unie dat ook rijke landen als Saudi-Arabië of Qatar gaan meebetalen aan het klimaatschadefonds. Dit soort landen maakt nu nog officieel deel uit van de groep ontwikkelingslanden. "Verder kunnen we op het gebied van dat klimaatschadefonds er wel uitkomen", denkt Eickhout. Wel benadrukt hij dat de deal nog niet rond is. Daarvoor zou er ook meer in het conceptakkoord moeten staan over extra klimaatambities.

Over het algemeen "ruikt" het concept naar de "dubbelrol van Egypte", zegt Eickhout. Egypte is als gastland de voorzitter van de COP27. Het land maakt deel uit van de ontwikkelingslanden en de klimaattop staat daardoor ook wel bekend als de Afrikaanse COP. "Maar anderzijds wil Egypte ook de vrienden in het Midden-Oosten plezieren, waardoor er niets in het slotakkoord staat over fossiele brandstoffen." Volgend jaar is de top in Dubai, in de Verenigde Arabische Emiraten. "Dan zitten we midden tussen de olie. We moeten dus nu verder praten over klimaatambitie", vindt Eickhout.

Landen zijn nog in overleg over het concept van het slotakkoord. Het is nog niet duidelijk wat de officiële reacties zijn. Ook de Europese Commissie5 heeft nog niet van zich laten horen.

Delen


 • 1. 
  Dit nieuwsagentschap verzamelt wereldwijd informatie voor zowel de gedrukte pers als voor audiovisuele media. Daarnaast is Thomson Reuters de leverancier van financiële gegevens en kennis voor instellingen in de financiële sector, het bedrijfsleven en de zorgsector.
   
 • 2. 
  Bas Eickhout (1976) is sinds 14 juli 2009 lid van het Europees Parlement. Hij is ondervoorzitter van de fractie van De Groenen/Vrije Europese Alliantie. Bij de Europese verkiezingen in 2014 was hij lijsttrekker van GroenLinks en in 2019 was hij dat opnieuw. Eerder was hij senior beleidsonderzoeker bij het Planbureau voor de leefomgeving. Hij houdt zich in het Europees Parlement voornamelijk bezig met milieu- en klimaatbeleid.
   
 • 3. 
  Het Europees Parlement (EP) vertegenwoordigt ruim 450 miljoen Europeanen en bestaat momenteel uit 705 afgevaardigden (inclusief voorzitter). Nederland heeft 29 zetels in het Europees Parlement. Het Europees Parlement wordt geacht een stem te geven aan de volkeren van de 27 landen die aan de Unie deelnemen, en vooral te letten op het belang van de Unie in zijn geheel.
   
 • 4. 
  Frans Timmermans (1961) is sinds 1 november 2014 vicevoorzitter van de Europese Commissie. In de Commissie-Von der Leyen is hij belast met de Europese Green Deal. In de Commissie-Juncker was hij verantwoordelijk voor 'betere regulering' en duurzame ontwikkeling. De heer Timmermans was in 2012-2014 minister van Buitenlandse Zaken in het kabinet-Rutte II. Daarvoor was hij staatssecretaris van Buitenlandse Zaken (belast met Europese samenwerking) in het kabinet-Balkenende IV. Van 19 mei 1998 tot 22 februari 2007 en van 17 juni 2010 tot 5 november 2012 was de heer Timmermans Tweede Kamerlid voor de PvdA. Daarvoor was hij adviseur en particulier secretaris van dr. M. van der Stoel, Hoge Commissaris nationale minderheden van de OVSE. Als Kamerlid hield hij zich bezig met defensie en buitenlandse zaken. In 2019 was hij PvdA-lijsttrekker bij de Europese verkiezingen.
   
 • 5. 
  Deze instelling van de Europese Unie kan worden beschouwd als het 'dagelijks bestuur' van de EU. De leden van de Europese Commissie worden 'Eurocommissarissen' genoemd. Elke Eurocommissaris is verantwoordelijk voor één of meerdere beleidsgebieden. Momenteel zijn er 27 Eurocommissarissen, voor elke lidstaat één. Samen vormen zij het college van Eurocommissarissen. De Eurocommissarissen moeten het belang van de Europese Unie als geheel behartigen, niet dat van hun eigen land.
   

Terug naar boven