r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek uitroepteken

Timmermans bezorgd over goede afloop klimaattop

zaterdag 19 november 2022, 10:10

SHARM-EL-SHEIKH (ANP/AFP/RTR) - Eurocommissaris en vicevoorzitter van de Europese Commissie Frans Timmermans maakt zich zorgen over de afloop van de klimaattop in Sharm-el-Sheikh. Hij dreigde zelfs met vertrek uit de Egyptische badplaats. "We moeten vooruitgang boeken, geen achteruitgang, alle ministers van de Europese Unie zijn bereid weg te lopen als we geen resultaat krijgen dat rechtdoet aan wat de wereld verwacht."

Timmermans klaagde dat "we de afgelopen uren te weinig hebben gezien van de andere kant, we moeten ervoor zorgen dat we de opwarming van de aarde beperken tot 1,5 graden". Hij benadrukt dat hij liever geen resultaat ziet op de klimaattop dan "een slecht resultaat". De Eurocommissaris gaf aan dat de EU een positief resultaat wil, maar niet tot elke prijs. "We zullen geen uitkomst accepteren die ons achteruitwerpt. We moeten vooruit."

Timmermans denkt nog steeds dat er een goed resultaat kan komen, maar daar zullen alle partijen zich hard voor moeten inzetten. Volgens hem heeft de EU meer bewogen in de onderhandelingen dan de andere partijen en om een goede uitkomst te krijgen moeten die ook bewegen, aldus Timmermans. Hij wil namelijk "iets doen aan de klimaatcrisis".

De gastheer en voorzitter van de klimaattop, de Egyptische minister van Buitenlandse Zaken Sameh Shoukry zei dat er "een hoop ontevredenheid heerst", maar dat de landen de kans moeten grijpen en tot een consensus moeten komen, ook als daar meer tijd voor nodig is. Hij beklemtoonde dat de doelstelling om de verwachte stijging van de temperatuur op aarde te beperken tot 1,5 graad nog steeds overeind staat.

Timmermans vreest zaterdag net als andere Europese afgevaardigden inclusief minister Rob Jetten dat er voorstellen op tafel liggen die de resultaten van de klimaattop vorig jaar in Glasgow afzwakken. Een Franse afgevaardigde zei dat het met name om een Egyptisch voorstel gaat.

Terug naar boven