r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek uitroepteken

Banken: neem nog geen beslissingen over digitale euro

vrijdag 18 november 2022, 22:39

AMSTERDAM (ANP) - Er moet eerst goed onderzoek gedaan worden naar een mogelijke digitale euro voordat er beslissingen worden genomen over hoe zo'n munt eruit moet zien. Daartoe roept de Nederlandse Vereniging van Banken (NVB) op. Die is nog niet overtuigd van de meerwaarde van een digitale euro omdat in Nederland al veilig, snel en efficiënt betaald kan worden.

De Europese Centrale Bank (ECB) doet momenteel onderzoek naar een digitale euro. Daarbij worden al beslissingen genomen over de manier waarop zo'n munt technisch vorm kan worden gegeven. Daarmee loopt de centrale bank vooruit op een beslissing over de invoering en dat is de verkeerde volgorde, aldus de NVB.

De bankenvereniging stelt dat in de huidige opzet de digitale euro weinig meerwaarde biedt voor Nederlandse consumenten. In andere eurolanden kan dat echter anders zijn omdat er veel minder digitaal wordt gebankierd. De NVB zegt open te staan "voor innovatie en verbetering van de Europese betaalinfrastructuur".

Als er toch een digitale euro komt, kan dat grote gevolgen hebben voor de "kwaliteit en stabiliteit van het geldstelsel en het (Europese) betalingsverkeer", stelt de NVB. Zo'n munt zou dan ook alleen gebruikt moeten worden om betalingen mee te doen. Sparen of beleggen met de digitale euro ziet de bankenvereniging niet zitten.

Terug naar boven